---

Anarcoefemèrides del 15 de juny

Esdeveniments

Capçalera de "L'Éducation Libertaire"

Capçalera de L'Éducation Libertaire

- Surt L’Éducation Libertaire: El 15 de juny de 1900 surt a París (França) el primer número de L’Éducation Libertaire. Revue mensuelle internationale. Organe des bibliothèques d’éducation libertaire. D’antuvi impresa i després realitzada en autocòpia i bimestral, es van publicar 10 números fins a març de 1902. Aquesta publicació és de fet els prolegòmens d’una temptativa de creació d’una escola llibertària que es va inaugurar el 12 de febrer de 1899, a París, a l’Hôtel des Sociétés Savantes (Palau de les Sàvies Societats); el projecte inicial, sostingut per Jean Grave i Piere Quillard, d'obrir una escola llibertària per a la infantesa no es va poder aconseguir encara, ja que únicament s'impartien classes nocturnes als adults. Els redactors de L’Éducation Libertaire eren els de Les Temps Nouveaux i de Le Libertaire (Victor Dave, Paul Robin, André Girard, C. Papillon, Étienne Lariviere, Albert Bloch, André Veidaux, Gabriel De La Salle, Charles Malato), però també hi participaven anarcosindicalistes com Ivetot o Paul Delesalle. Domela Nieuwenhuis va publicar la conferència L’Éducation libertaire, el número 12 de la col·lecció de fullets de Les Temps Nouveaux (1900), autèntic manifest del projecte. El grup de la revista va editar, com a mínim, quatre fullets: Le coopératisme et le néo-coopératisme: rapport présenté au Congrès ouvrier révolutionnaire international, dels Étudiants Socialistes Révolutionnaires Internationalistes de Paris (1900); Contre la nature, de Paul Robin (1901); Ce que j’entends par l’individualisme anarchique, de Georges Butaud; i L’éducation pacifique: conférence, d’André Girard.

***

Capçalera de "Le Réveil des Travailleurs"

Capçalera de Le Réveil des Travailleurs

- Surt Le Réveil des Travailleurs: El 15 de juny de 1900 surt a Lieja (Valònia, Bèlgica) el primer número del bimensual, i després setmanal, Le Réveil des Travailleurs, que va tenir dos subtítols: «Periòdic d’emancipació popular» i «Òrgan llibertari». Estava editat pel «Grup de propaganda pel fullet, la canço i el cartell» i l’anarquista belga Georges Thonar en serà un dels responsables. El periòdic arribarà a tirar 1.700 exemplars, però deixarà de publicar-se l’abril de 1903, editant fullets de diversos autors (Lucien Hénault, Max Borgueil, Eugénie Potonié-Pierre, Johann Most, etc.).

***

Capçalera de "Le Communiste"

Capçalera de Le Communiste

- Surt Le Communiste: El 15 de juny de 1907 surt a Boitsfort (Flandes, Bèlgica), publicat a la impremta de la colònia comunista llibertària L’Expérience, el primer número del periòdic mensual Le Communiste. Organe de propagande libertaire. Entre els col·laboradors en trobem Émile Chapelier –fundador en 1905 amb sa companya de la colònia L’Expérience, instal·lada inicialment a Stockel-Bois–, Kropotkin, Élisée Reclus, Alexandra Myrial (David-Néel), Alexandre Schapiro, Adolphe Balle (Pierre des Chênes), Rafael Fraigneux, Le Rétif (Victor Serge), etc.; i el gerent en va ser G. Marin. El periòdic editarà 17 números fins al 8 d'agost de 1908, amb un tiratge de 2.000 exemplars distribuïts gratuïtament, i serà substituït per Le Révolté i després per L’Emancipateur.

***

Capçalera del primer número d"Humanidad"

Capçalera del primer número d'Humanidad

- Surt Humanidad: El 15 de juny de 1912 surt a València (País Valencià) el primer número de la publicació racionalista anarquista Humanidad. Revista quincenal de educación y cultura social. Era continuació del setmanari racionalista Escuela Moderna (1910-1911), dirigit per Samuel Torner i segrestat per les autoritats. Hi van col·laborar, entre d'altres, A. Blanqui, José Casarola, Anselmo Lorenzo, A. Lefevre, Amadeu Pau, Manuel Pau Piera i Fernando Vela. En sortiren set números, l'últim el 15 de setembre de 1912, i deixà de publicar-se per dificultats econòmiques.

***

Portada del primer número d'"Spartaco"

Portada del primer número d'Spartaco

- Surt Spartaco: Pel juny de 1920 surt a Roma (Itàlia) el primer número del periòdic mensual Spartaco. Numero di propaganda comunista-anarchica. Portava l'epígraf «Cum Spartacus pugnavit!» (Quan Espàrtac lluità!). Editat pel Grup Comunista-Anarquista «Spartaco» de Roma, va estar dirigit per Ettore Sottovia, amb Cesare Camattini de gerent. Els articles anaven sense signar o amb pseudònims. En sortiren 25 números, l'últim l'abril de 1922. Sembla que va sortir un número únic il·lustrat especial per al Primer de Maig de 1920 amb el títol Spartaco publicat pel mateix grup, però que no se n'ha conservat cap exemplar.

***

Portada d'un número de "Generación Consciente"

Portada d'un número de Generación Consciente

- Surt Generación Consciente: Pel juny de 1923 surt a Alcoi (Alcoià, País Valencià) el primer número d'una de les revistes més prestigioses i duradores de l'anarquisme hispà Generación Consciente. Revista Ecléctica. Entre juny de 1925 i 1928 serà publicada a València i a partir d'aquesta data canviarà obligada per la censura el títol per Estudios. Revista Ecléctica, fins a 1937 que deixarà de publicar-se. Tirava entre 65 i 75.000 exemplars. Revista eclèctica, naturista i llibertària, els principals temes abordats eren el nudisme, la medicina integral, l'amor lliure, l'educació sexual, el neomaltusianisme, l'eugenèsia, l'higienisme, l'antiracisme, la gimnàstica, l'alimentació natural, el vegetarianisme, la pedagogia racional, el feminisme, l'art, la filosofia, etc. Tindrà una influència decisiva en l'evolució radical de la mentalitat de la classe obrera i comptarà amb nombrosos col·laboradors: Higinio Noja, Julio Barco, Juan Tercier, Roberto Remartínez Gallego, Alcrudo, Orobón, Arias, Eusebio Navas, Alfonso Martínez Rizo, Abad de Santillán, Amparo Poch y Gascón, Augusto Moisés, Gastón Leval, Carsí, Rudolf Rocker, García Birlán (Julio Barco), Mariano Gallardo, Cano, Ryner, Pereira, Carlos Brandt, Fontanals, Fortunato Barthe, José María Martínez Novella, i els metges anarquistes Isaac Puente (Un médico rural) i Félix Martí Ibañez. Josep Renau i Manuel Monleón hi van publicar nombrosos cartells i fotomuntatges. El responsable de la revista va ser José Juan Pastor, que es va embarcar en l'empresa després de l'èxit de Redención (1921-1923), i que serà a partir de 1928 membre del comitè fundador de la «Lliga per la reforma sexual». Connectada amb la revista hi havia una editora (Biblioteca de Estudios) amb diverses col·leccions i una distribuïdora de més de mil títols de llibres

***

Capçalera del primer número de "Protesta Umana"

Capçalera del primer número de Protesta Umana

- Surt Protesta Umana: Pel juny de 1926 surt a Boston (Massachusetts, EUA) el primer número del periòdic anarquista en llengua italiana Protesta Umana. Bottetino del Comitato di Difesa Sacco e Vanzetti. Era l'òrgan d'expressió del Sacco-Vanzetti Defense Committee (SVDC, Comitè de Defensa Sacco i Vanzetti), creat per lluitar contra la condemna a mort dels militants anarquistes italoamericans Nicola Sacco i Bartolomeo Vanzetti. Estava dirigit per Aldino Felicani. Era continuació de L'Agitazione. Organo del Comitato di Difesa Pro Sacco e Vanzetti, que també va ser editat per Aldino Felicani entre el desembre de 1920 i el març de 1925. En el primer número de Protesta Umana aparegué el text «Mentre s'approssima il giorno dell'esecuzione i reclusi ammoniscono: La salute è in voi!» (Mentre s'acosta el dia de l'execució els reclusos adverteixen: La salvació és cosa vostra), fent referència al fullet editat per Luigi Galleani La salute è in voi, manual de com fer bombes explosives per a atacar l'autoritat. En sortiren tres números, l'últim l'abril de 1927.

***

Capçalera de "L'Emancipazione"

Capçalera de L'Emancipazione

- Surt L'Emancipazione: Pel juny de 1927 surt a San Francisco (Califòrnia, EUA) el primer número del mensual en llengua italiana L'Emancipazione. Libertario del West. Més tard tindrà dos subtítols més: «Periodico Libertario del West» i «Mensile Libertario del West», i es publicarà a Oakland (Califòrnia, EUA). Editat per Vincenzo Ferrero, hi van col·laborar Adolfo Antonelli i Giuseppe Ciancabilla, entre d'altres. Sortí fins a l'octubre de 1932.

***

Capçalera del primer número de "Libre Examen"

Capçalera del primer número de Libre Examen

- Surt Libre Examen: El 15 de juny de 1930 surt a Buenos Aires (Argentina) el primer número del periòdic Libre Exament. Publicación anarquista. Sortia irregularment gràcies al suport voluntari. En aquest primer número publicà una carta de Simón Radowitzky, que havia estat alliberat l'abril passat de la colònia penitenciària d'Ushuaia i vivia exiliat a Montevideo. Sembla que només sortí aquest número.

***

Porta da d'un exemplar de "L'Unique"

Porta da d'un exemplar de L'Unique

- Surt L'Unique: Pel de juny de 1945 surt a Orleans (Centre, França) el primer número del periòdic mensual L'Unique. Bulletin intérieur exclusivement destiné aux «Amis d’E. Armand». Editat per Émile Armand, fou una continuació de l'obra de propaganda d'aquest anarquista individualista que ja havia començat amb L'en dehors, en 1922. En van ser gerents E. L. Juin, O. Ducauroy i J. Cezar. El periòdic, que va mantenir una important correspondència amb l'estranger, apareixerà fins a l'estiu de 1956, editant-se'n 110 números en total, a més d'una nombrosa col·lecció de suplements, i serà l'última publicació editada per Armand. Hi van col·laborar Léonard Abbott, M. T. Acharya, Roland Actorie, G. Aguire, Margaret C. Anderson, Émile Armand, E. Azema, A. Bailly, Victor BAsch, Charles Boudoin, P. V. Berthier, E. Bizeau, Sylvain Bommariage, L. Boue, Pierre Boujut, Pierre Brignon, Maud Calverton, Clovys, Dr. Rémy Collin, A. H. Coryell, Dr. Henri Dalmon, Hem Day, Benjamin De Casseres, Roger Denux, M. Devaldes, Rasco Duanyer, Ovide Ducaroy, Louis Esteve, Havelock Ellis, Tom Earley, Lilith Elvant, Henri Frossard, Marguerite i René Gieure, Rémy De goumont, Marie De Grandfrey, M. Grivert-Richard, G. Getcheff, Paul Ghio, Jack Greenberg, René Guillot, John Hay, George D. Heron, Dr. H. Herscovici, M. G. Igualada, Maurice Imbard, Ixigrec, Théodore Jean, Angelo Jorge, Jo i Lawrence Labadie, Gérard De Lacaze-Duthieres, Philéas Lebesgue, André Lefrevre, Leonev, Louis Le Sidaner, A. Libertad, Vera Livinska, J. William Lloyd, Jean Lorrain, Jean Marestan, Marie Claire Maguelonne, Enzo Martucci, J. Mascii, Frederica Montseny, André Pernin, Maurice Pernette, H. Perruchot, Adrien Petit, F. Planche, Pere Prat, A. Prunier, Paul Rassinier, P. Vigne D'Octon, Élie i Élisée Reclus, Marcle Riou, Bertrand Russell, Han Ryner, W. Siegmester, J. P. Sieurac, Jean Sovenance, Herbert Spencer, Camille Spiess, Lucy Sterne, Fernando Tarrida del Marmol, Lev Tolstoi, James L. Walker, Walt Whitman, Georges Woodcock, V. S. Yarros, entre d'altres. En van ser il·lustradors Léo Campion, Félix Cotard, Jean Lebedeff i Louis Moreau.

***

Capçalera de "Nervio"

Capçalera de Nervio

- Surt Nervio: Pel juny de 1958 surt a París (França) el primer número del periòdic anarcosindicalista mensual Nervio. Portavoz de la Regional Andalucia-Extremadura. Aquest òrgan de la Confederació Nacional del Treball (CNT) en l'Exili va ser dirigit per Francisco Olaya Morales i després per Enrique Ordoño. Reprenia la capçalera que s'edità a Almeria en 1938, portaveu de la 147 Brigada Mixta, en record del seu director Juan Santana Calero, assassinat pel feixisme. Hi van col·laborar Paulino Díez, Rafael García, Acracio González Gutierrez, Miguel Guerrero, Salvador Martínez, Manuel Pérez, Rafael Pérez, J. Ruiz i M. Temblador, entre d'altres. En sortiren 19 números fins al gener de 1960.

***

Capçalera de "La Nostra Lotta"

Capçalera de La Nostra Lotta

- Surt La Nostra Lotta: Pel juny de 1958 surt a Modica Alta (Ragusa, Sicília) el primer i únic número del periòdic anarquista La Nostra Lotta. Numero unico a cura del Gruppo «Iniziativa Anarchica». La publicació anava dirigida a fer costat el Front Antielectoral i a valorar les eleccions polítiques a la Cambra de Diputats de la República Italiana celebrades el 25 de maig anterior. A Modica Alta va guanyar la Democràcia Cristiana (DC).

***

Portada del primer número de "Caos"

Portada del primer número de Caos

- Surt Caos: Pel juny de 1979 surt a la Ciutat de Mèxic (Mèxic) el primer número de la revista anarquista Caos. Sorgida de militants llibertaris mexicans i dels cercles exiliats espanyols, volia unir en una publicació de caire crítica els integrants del periòdic Tierra y Libertad i els del cercle que es movia al voltant de l'anarquista català exiliat Ricard Mestre Ventura, que posteriorment fundà la Biblioteca Social Reconstruir. El grup editor portà el nom de Coordinació Llibertària de Mèxic (CLM) i en formaven part Antonio Eyzaguirre, V. Molina, José Luis Rivas Vélez i Héctor Subirats S., entre d'altres. Comptà amb el suport de diferents grups i editorials anarquistes, com ara la llibreria El Nagual, els Editores Mexicanos Unidos, les Ediciones Antorcha i les Ediciones Pasquín, entre d'altres. Aquesta publicació tingué un gran ressò en la intel·lectualitat mexicana, encara que la unió que es volia no reeixí i cada grup continuà amb les seves pròpies publicacions. Una de les seves característiques primordials va ser l'acurat disseny de la publicació, que comptà amb dibuixos de destacats artistes del moment (Funs, Gourmelin, Jakue, Ops, Perich, Romeu, Fernando Sampietro, Serre, etc.). També va ser molt important pels col·laboradors de la revista, intel·lectuals de gran prestigi internacional, o pels autors clàssics dels quals es reproduïren textos (Antonio Alonso C., Héctor Anabiarte Rivas, Jorge Aranda, Jordi Arenas, Laurent Aubague, Luis Eduardo Aute, Georges Bataille, Jean Baudrillard, Ezio Flavio Bazzo, Maurice Blanchot, G. Caos, Adolfo Castañón, Cornelius Castoriadis, Rafael Cid, Emil Cioran, Pierre Clastres, Alfonso D'Aquino, Pedro Echeverría V., Manuel España Bis, Fernando Esquivel, Antonio Eyzaguirre, Carlo Frabetti, Théo Frey, Agustín García Calvo, Freddy Gómez, Jan Kott, Claude Lefort, Arthur Lehning, Ricardo Lorenzo Sanz, René Lourau, H. L. Mencken, Jaime Moreno Villarreal, Aldo Pellegrini, Luis Racionero, Carlos María Rama, Víctor del Real, José Riera, Jorge Robles, Rudolf Rocker, Xavier Sádaba Garal, Fernando Savater, René Schérer, Samuel Schmidt, Jonathan Swift, Max Stirner, José L. Taberner, Roberto Tocaven M., Sergio Toledo, Ernesto Vanegas Valle, Roberto Vallin M., etc.). En el número 5 de la revista es publicà un text amb el títol «Poemínimos», posant com a autor el poeta Efraín Huerta, qui havia publicat un poemari amb aquest títol en l'editorial Siglo XXI; aquesta broma provocadora donà lloc a un gran escàndol, ja que ridiculitzava diversos intel·lectuals mexicans consagrats i aquests se sentiren ofesos i alguns amenaçaren amb demandes judicials. Aquest «afer» donà lloc a que part dels col·laboradors habituals de la revista deixessin de publicar-hi i alguns grups deixessin de distribuir-la. En total en sortiren set números, l'últim en 1981.

***

Portada del número 3 d'"Adarga"

Portada del número 3 d'Adarga

- Surt Adarga: Pel juny de 1980 surt a Madrid (Espanya) el primer número de la revista cultural anarquista Adarga. La idea d'editar aquesta publicació sorgí en el V Congrés de la Confederació Nacional del Treball (CNT), celebrat entre el 8 i el 16 de desembre de 1979 a la Casa de Campo de Madrid. L'ànima intel·lectual del projecte fou Juan Gómez Casas i hi trobem articles de nombrosos escriptors i periodistes llibertaris, com ara José L. González Coronado, Ferran Aisa, Josep Alemany, Antonio Artero, Felipe Regatero, Pep Castells, Dolores Domingo, José Luis González Coronado, Gerard Jacas, Luciano Lanza, Fernando Montero, Antonio Zapata, Benjamín Cano Ruiz, Ángel J. Cappelletli, Noam Chomsky, Juan Gómez Casas, Fidel Gorrón, Sara Guillén, Frederica Montseny, Abel Paz, Carlos Peregrín-Otero, Muñoz Congost, Emma González, Santos Amestoy, García Rua, Ernesto García, Carlos M. Rama, Fernando Sabater, etc. Els temes que tracta van ser d'allò més variat: CNT, anarcosindicalisme, urbanisme, terrorisme, educació llibertària, literatura, art, «Cas Scala», rock, clàssics de l'anarquisme, etc. A causa de la crisi interna confederal i per problemes econòmics, només sortiren cinc números d'aquesta revista, l'últim el setembre de 1981.

***

Portada de l'últim número de "Les Temps Maudits"

Portada de l'últim número de Les Temps Maudits

- Surt Les Temps Maudits: Pel juny de 1997 surt a París (França) el primer número de Les Temps Maudits. Revue syndicaliste révolutionnaire et anarcho-syndicaliste éditée par la Confédération Nationale du Travail. La decisió d'editar aquesta revista fou presa al Congrés de la Confederació Nacional del Treball Francesa (CNTF) de Lió de 1998 i sorgí com a un suplement de teoria anarcosindicalista del periòdic Le Combat Syndicaliste. Els temes tractats són variats: feminisme, anarcosindicalisme, antifeixisme, literatura proletària, autors llibertaris, economia, antiparlamentarisme, antiglobalització, ecologia, educació, història anarquista, antimilitarisme, terrorisme, religió, etc. Hi trobem articles d'Ezequiel Adamovsky, Claudio Albertani, Antonio Antón, Sophia N. Antonopoulou, Nathalie Astolfi, Rachid Belkacem, André Bernard, René Berteloot, Alain Bihr, Frédéric Blanchet, Luc Bonnet, Marius Bouvier, Gianni Carrozza, Damien Cartron, François Chesnais, Noam Chomsky, Miguel Chueca, Emili Cortavitarte Carral, Gilles Courc, Philippe Coutant, Alain Durel, Ramón Fernández Durán, Cyrille Gallion, Jean Pierre Garnier, J.-Ch. Gérace, Daniel Guerrier, Edward S. Herman, Tomás Ibáñez, Louis Janover, Dragui Karevski, Greg Kerautet, Gwenael Kivijer, Chusa Lamarca, L. Landauer, Léo Langevin, Arthur Lehning, Hugues Lenoir, Gaëtan Le Porho, Anthony Lorry, Valérie Minerve Marin, Antonio Martín Bellido, G. Mandrin, Christine Mauget, Guillaume Menchi, Patrick Mignard, Ch. Mileschi, Frank Mintz, Agustín Morán, Justa Montero, Stéphane Pelletier, José Pérez, David Peterson, Larry Portis, David Rappe, Mathieu Rigouste, Antonio Rivera, Luis E. Sabini Fernández, Alain Santino, Cosimo Scarinzi, G. Soriano, Carlos Taibo, M. Tauro, Nicole Thé, Jacky Toublet, A. Vernet, Rodolphe Virelyon, Soumaly Vongsavanh, Loïc Wacquant, Homme Wedman, Wilfrid, entre d'altres. En sortiren 27 números, l'últim d'octubre de 2008.

***

Exemplars de la revista "Anartiste"

Exemplars de la revista Anartiste

- Surt Anartiste: Pel juny de 2002 surt a París (França) el primer número de la revista Anartiste. Les Nouvelles Libertaires, creada per l’anarquista André Robèr i realitzada pel «Groupe Anartistique La Vache Folle», creat en 1997, de la Federació Anarquista Francesa, i on participaran un bon nombre d’escriptors i artistes llibertaris (Julien Blaine, Jean Dassonval, Daniel Livartowski, Laurent Nicolas Tanamm, Laurent Zunino, André Robèr, Thierry de Lavau, Eric Coulaud, Robert Terzian, Thirry Berthe, Richard Martin, Chari Goyeneche, Jean Stark, Geneviève Beauzée, Mika Pusse, Les Chats Pelés, Carole Reussee, Serge Pey, Bruno Daragui, Devande, Archibald Zurvan, Michel Debray, Felip Equy, Elen Capucine, Didier Chenu, Hurel, Willi, etc.). La periodicitat és de dos números per any i han fet diverses exposicions a diferents locals llibertaris i artístics parisencs, a més de participar en manifestacions, festes, col·loquis, revistes, etc. De moment porten publicats 14 números, l'últim el desembre de 2009.

Anarcoefemèrides

Naixements

Léon Pélissard en una fotografia policíaca

Léon Pélissard en una fotografia policíaca

- Léon Pélissard: El 15 de juny de 1867 neix al III Districte de Lió (Arpitània) l'anarquista expropiador Léon Pélissard, també conegut com Edme. Sos pares es deien Jules-Joseph-Barthelemy-Marius Pélissard, fabricant de bastons, i Marie Sabine Roux. Després de realitzar el servei militar a Tonkin (Indoxina francesa) a començaments dels anys noranta, retornà a Lió, on va fer de representant comercial i de venedor ambulant. Entre el març de 1886 i el febrer de 1901 va ser condemnat en vuit ocasions a Lió i a Valença per diversos motius (ultratge, rebel·lió, portar armes, cops, ferides, pesca furtiva, robatori). En 1901 s'integrà en el grup llibertari expropiador «Els Treballadors de la Nit» d'Alexandre Marius Jacob. El 9 de juny de 1901 amb Jacob participà en el robatori del domicili del jutge de pau Hulot a Le Mans que raportà un botí d'aproximadament 12.000 francs. El 22 d'abril de 1903, després d'un desvalisament frustrat al domicili de la senyora Tilloloy a Abbeville, va ser interceptat pels policies Pruvost i Anquier a l'estació de Pont Rémy amb sos companys Félix Bour i Jacob. En la refrega originada, l'agent Pruvost caigué mort i Pélissard pogué fugir abans de ser detingut el mateix dia més tard, però finalment caigueren tots els membres del grup expropiador. Durat el judici a «Els Treballadors de la Nit» o «La Banda d'Abbeville», que es perllongà entre el 8 i el 22 de març de 1905 a Amiens, reivindicà les seves activitats anarquistes il·legalistes tot declarant que el furt per ell només era una «llegítima recuperació de la propietat amb total menyspreu dels anatemes de la burgesia». Fou l'autor de diverses cançons (La Diane du prolétaire, Conseils à un pègre, La Bistouille, etc.) que es van publicar en el periòdic anarquista Germinal d'Amiens i en altres diaris de difusió general. Va ser condemnat a vuit anys de treballs forçats i, després de dos mesos tancat a la ciutadella de Saint Martin de Ré esperant la deportació, enviat a la colònia penitenciària de les Illes de la Salvació (Caiena, Guaiana Francesa) sota la matrícula número 34.441. Des del primer dia va ser castigat en nombroses ocasions per «insubmissió, cartes arrogants al governador de la Guaiana Francesa, apreciacions calumnioses referides als vigilats» i altres violacions de la disciplina carcerària. En 1911 va ser alliberat, però obligat a residir perpètuament a la Guaiana Francesa com a desterrat. A finals de 1912 o començaments de gener de 1913 aconseguí fugir i recalar a Panamà on morirà pocs dies després de la seva arribada. Va escriure unes memòries sobre la seva estada a la colònia penitenciària, però no ens han arribat.

***

Llibre de Paul Sosset

Llibre de Paul Sosset

- Paul Sosset: El 15 de juny de 1869 neix a Couvin (Namur, Valònia) l'advocat, professor, periodista i propagandista anarquista Paul Sosset, conegut com Paul Flaustier o Flaustier. Membre de la Jove Guàrdia Socialista Revolucionària (JGSR), en 1893 milità activament a Verviers (Lieja, Valònia) i, amb Jean Davister, feia d'orador en reunions molt concorregudes. Entre 1893 i desembre de 1896 fou inspector d'estudis de l'Institut d'Ixelles (Brussel·les, Bèlgica). En 1893 col·laborà en el periòdic llibertari La Débacle i el desembre d'aquell any va ser processat per ús de «falsa identitat» i «provocació directa a la tropa armada i desobediència a les lleis». En aquesta època també fou membre de la comissió belga encarregada de recollir fons per als anarquistes espanyols. Doctor en dret i en filosofia i lletres, a partir de 1895 fou professor a l'Institut Royal de Brussel·les. Arran d'un discurs pronunciat en un míting organitzat pel Grup Llibertari de Brussel·les celebrat el 31 de maig de 1898, on va fer costat la insurrecció cubana i l'agitació anarquista a Itàlia i a Espanya, el 17 d'octubre de 1898 va ser jutjat per l'Audiència de Brabant (Flandes), juntament amb Charles d'Hooghe (Block), i condemnat a tres mesos de presó i a 50 francs de multa per «provocació no seguida d'efectes criminals»; Charles d'Hooghe, que no va comparèixer, va ser condemnat en rebel·lia a un any de presó. Destacà com a conferenciant i col·laborà en nombroses publicacions llibertàries, com ara Catéchisme du jeune propagandiste (1893), Le Plébéien (1895), Le Cri des Opprimes (1896), La Débacle Sociale (1896), L'Homme Libre (1899) i La Revue Nouvelle Indépendante d'Art, Littérature et Science (1899), entre d'altres. Fou corresponsal per a Bèlgica de Les Temps Nouveaux. En 1900 fou un dels fundadors, amb Lucien Hénault i Georges Thonar, i redactor del periòdic anarcocomunista Le Réveil des Travailleurs. En 1901, segons alguns autors, trencà amb l'anarquisme i es passà a les files socialdemòcrates, afiliant-se al Partit Obrer Belga (POB), però la seva trajectòria posterior posa en dubte aquesta afirmació. En 1902 envià un informe al Congrés de Le Libre Penseur que se celebrà a Ginebra (Ginebra, Suïssa). Entre 1902 i 1904 col·laborà en el periòdic L'Idée Libre. Entre 1903 i 1905 fou el corresponsal de Bèlgica per al periòdic sindicalista revolucionari parisenc L'Action Directe. El 6 de setembre de 1905 participà, amb altres conferenciants, en la xerrada «Les devoirs des travailleurs belges résidant à París envers les organisations ouvrières», que se celebrà a la Universitat Popular «La Coopération des Idées» de París (França). En 1906 parlà en un míting de protesta de la Unió Sindical dels Treballadors de Brussel·les (USTB), arran de la condemna de l'anarquista Henri Fuss-Amore. En 1906 també impartí dues conferències a la colònia comunista llibertària «L'Expérience» d'Stockel (Brussel·les, Bèlgica), L'organisation du travail dans la société actuelle (19 d'agost) i L'antimilitarisme et la poursuite contre l'Action Directe (2 de setembre, amb Émile Chapelier). En 1906 col·laborà en La Femme Socialiste i L'Avenir du Borinage i en aquesta època es va fer propagandista dels «Milieux Libres» (colònies anarquistes). En 1907 va fer una gira de conferències antimilitaristes i en 1908 col·laborà en Société Nouvelle. És autor d'À l'aube d’un siècle. Le mouvement libertaire (1898; un exemplar d'aquesta obra es trobà a la biblioteca de François Salson), Militarisme et démocratie. Brochure de combat contre l'armée, le patriotisme (1900), Le péril noir (1901), Vers l'émancipation! Articles sur la nécessité des groupes d'études sociales (1901), En mémoire d'Émile Zola (1902), La Libre Pensée et l'idéal (1902), Anticléricalisme socialiste. Résumé d'articles et de conférences (1903), La justice contre le peuple (1905), L'organisation du travail. Conférence (1906). Aux hommes d'avant-garde. Brochure censurée par Germinal (1906) i La lecture dans les foyers populaires (1907). Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció.

***

Notícia de la detenció d'Alfred Lobel apareguda en el diari parisenc "La Journée Industrialle" del 25 de maig de 1920

Notícia de la detenció d'Alfred Lobel apareguda en el diari parisenc La Journée Industrialle del 25 de maig de 1920

- Alfred Lobel: El 15 de juny de 1879 neix al XI Districte de París (França)l'anarquista i anarcosindicalista Alfred Lobel. Sos pares es deien Alphonse Guido Lobel, ebenista, i Clotilde Leroy, modista. En 1899 vivia amb sos pares al número 17 del passatge Forge Royale de París i treballava d'escultor. El 14 de setembre de 1899 es casà a Villiers-sur-Marne (Illa de França, França) amb la cosidora Souveraine Alphonsine Maniot, de qui es va divorciar el 31 de desembre de 1904 a París. Posteriorment es guanyà la vida com a obrer metal·lúrgic i va ser un dels militants més destacats del corrent sindicalista revolucionari i anarcosindicalista. En 1919 era secretari del Sindicat del Metall de Grenoble (Delfinat, Arpitània) de la Confederació General del Treball (CGT), el qual representà en el Buró de la Unió Departamental. Enfervorit per la Revolució russa, va ser un dels fundadors del grup «Clarté» de Grenoble i jugà un paper important en la campanya de solidaritat portada a terme per la CGT contra la intervenció aliada a la Rússia revolucionària. El 24 d'octubre de 1919, en un míting de la Unió de Sindicats, va fer una crida a la «vaga general revolucionària» en suport a la Revolució russa i reivindicà la memòria de Jeanne Labourde, bolxevic francesa afusellada pels intervencionistes francesos a Odessa (Ucraïna), i de Jacques Sadoul, membre del Grup Comunista Francès de Moscou que havia estat condemnat en un consell de guerra per «deserció a l'estranger en temps de guerra». En aquesta època s'integrà en el Comitè de la III Internacional del departament Isèra. El febrer de 1920 va ser nomenat membre de la Comissió Executiva de la Unió Departamental de la CGT i el 22 de maig, quan el moviment vaguístic dels metal·lúrgics de la zona, va ser detingut després d'haver realitzat tasques sindicals davant la porta de la fàbrica Raymond-Boutons de Grenoble dos dies abans; jutjat, l'1 de juny va ser condemnat a sis mesos de presó i tancat el 8 de novembre de 1920. Posteriorment continuà la militància enquadrat en la Confederació General del Treball Unitària (CGTU) com a militant comunista. En 1931, juntament amb el comunista Alexandre Richetta, intervingué en nom de la CGTU en la vaga tèxtil de Moirans (Delfinat, Arpitània). Més tard formà part de la Confederació General del Treball - Sindicalista Revolucionària (CGT-SR). Quan la Revolució espanyola, a finals de 1936 s'integrà a Barcelona (Catalunya) en el Comitè Unitari d'Organitzacions Anarquistes Franceses (CUOAF), del qual va ser secretari a partir de març de 1937, i també fou delegat del Comitè Anarquista Internacional (CAI) de la capital catalana. Encara que mai no va anar al front, s'oposà fermament a la militarització de les milícies i el 9 de març de 1937 presidí a la «Casa CNT-FAI» una assemblea extraordinària de milicians estrangers que lluitaven al front en la qual la major part de delegats confirmaren el seu rebuig de la militarització. A finals d'abril de 1937 s'enfrontà a Fernand Fortin, delegat de Propaganda de la Secció Francesa del CAI, pel suport d'aquest a la col·laboració política de la Confederació Nacional del Treball (CNT) en la II República espanyola, i participà, sense Fortin i altres militants que dimitiren, en l'organització d'una nova la Secció Francesa del CAI, que no va ser reconeguda per la CNT-FAI. Sembla que l'estiu de 1937 retornà a França, arran de la dissolució d'aquesta nova Secció Francesa del CAI que va participar en els «Fets de Maig» de 1937. Amb Isidore Dauthun, Raoul Héro i altres antics militants comunistes esdevinguts anarquistes, fundà a Grenoble el grup «Les Amis de la Patrie Humaine». També va ser president i delegat permanent de la CGT-SR al departament d'Isèra, on organitzà nombroses reunions de suport a la Revolució espanyola. Sa companya fou Marie Bordet. Alfred Lobel va morir l'1 de desembre de 1953 al seu domicili de Florange (Lorena, França).

***

Carlo Berruti

Carlo Berruti

- Carlo Berruti: El 15 de juny de 1881 neix a Torí (Piemont, Itàlia) l'anarquista, i després socialista i comunista, Pietro Carlo Berruti, conegut també com Charles Berrutti i que va fer servir el pseudònim Bruto. Sos pares es deien Tommaso Berruti i Pelagia Busia. Pintor de la construcció, quan era molt jove entrà a formar part del moviment anarquista, esdevenint administrador del periòdic L'Ordine (1892-1894), dirigit per P. G. Gai i Pietro Stura. A començament de segle emigrà a Lió (Arpitània), on va ser detingut per «resistència a la força pública» i expulsat per decret el 5 de desembre de 1901 de França. S'instal·là a Londres (Anglaterra), on col·laborà en el periòdic quinzenal La Rivoluzione sociale (1902-1903), editat per Antonio Galassini, i, sota el pseudònim Bruto, en el número únic La Settimana Sanguinosa (18 de març de 1903), editat per Alfredo Ranieri i dedicat a la Comuna de París. També col·laborà en el periòdic londinenc Germinal (1903). Més tard passà a Ginebra (Ginebra, Suïssa), on en 1906 col·laborà, sota el nom de Charles Berrutti en el periòdic bilingüe antisindicalista L'Azione Anarchica – L'Action Anarchiste, publicat per Henri Louis Truan, en oposició a les tesis defensades per Il Risveglio, de Luigi Bertoni. Durant la Gran Guerra retornà a Torí i es posà a fer feina en els Ferrocarrils Estatals. En 1920 va ser denunciat com a organitzador d'una vaga. En aquesta època abandonà l'anarquisme i en les eleccions locals de novembre de 1920 es va presentar com a candidat de la facció comunista del Partit Socialista d'Itàlia (PSI) i va ser elegit regidor municipal amb més de 48.000 vots. Després del Congrés de Liorna (Toscana, Itàlia) de 1921, s'afilià al Partit Comunista d'Itàlia (PCI) i esdevingué secretari de la Secció de Torí del Sindicat Central de Ferroviaris Comunistes Italians (SCFCI). També ocupà càrrecs en l'Aliança Cooperativa Torinesa (ACT). El 18 de desembre de 1922 Carlo Berruti va ser capturat per un escamot feixista, comandat pels capitosts Piero Brandimarte i Cesare Maria de Vecchi, a la seva feina, a la seu del Control de Mercaderies dels Ferrocarrils de l'estació de Porta Nuova de Torí, i portat a un camp de la població de Nichelino (Piemont, Itàlia), on va ser assassinat a trets per l'esquena. L'endemà, Angelo Quintagliè, uixer de l'Oficina de Control de Mercaderies, apolític, excombatent i excarrabiner, acusat d'haver deplorat públicament la bàrbara manera en la qual Berruti havia estat assassinat, va ser també mort al seu lloc de feina per un escamot feixista. Com va ser la seva voluntat expressada en vida, mitjançant la seva adhesió a la Societat per a la Cremació de Torí, el cos de Carlo Berruti va ser incinerat el 29 de desembre d'aquell any i les cendres dipositades al Temple Crematori del cementiri torinès. Durant els anys posteriors, l'homenatge foral davant la tomba de Carlo Berruti, en ocasió de l'aniversari de l'«Strage di Torino» (Matança de Torí), esdevingué una clàssica manifestació dels joves universitaris antifeixistes. Un carrer de Torí port el seu nom.

***

Gérard Duvergé

Gérard Duvergé

- Gérard Duvergé: El 15 de juny de 1896 neix a Montsegur (Aquitània, Occitània) el mestre llibertari, militant anarquista i resistent antifeixista François Gérard Duvergé, també anomenat Fred Durtain i Chevalier. Sos pares es deien Jean Duvergé, gerdarme,i Marie Belleton. Es va allistar durant la Gran Guerra, i després va esdevenir mestre. El 5 de setembre de 1919 es casà a Luscan (Comminges, Gascunya, Occitània) amb Geneviève Chaume. En 1935 va descobrir l'anarquisme i va començar a col·laborar en la premsa llibertària sota el pseudònim de Fred Durtain (Le Libertaire, L'Espagne Antifasciste, La Révolte, Terre Libre, etc.). En 1936 va militar en el grup anarquista d'Agen i també va participar en les activitats de la «Libre Pensée» i de la Lliga Internacional dels Combatents de la Pau. Dins en marc de la Federació de Obres Laiques, va organitzar amb sa companya Henriette càmpings de joves per incitar els adolescents a estimar la natura –Còrsega (1937, Marroc (1938), Tunísia (1939), Martigues (1941), Izaourt (1942) i Montbazillac (1943). En 1939, quan els refugiats de l'Espanya republicana omplen els camps de concentració del sud de França, la parella Duvergé n'albergarà a casa seva. En col·laboració amb Aristide Lapeyre, va muntar una escola llibertària («L'Envol»), a Feugarolles, a prop d'Agen, a l'estil de «La Ruche» de Sébastien Faure, per al nou curs sota la direcció de Vergel, refugiat espanyol i antic professor d'una escola ferreriana; però la guerra va esclatar i no va poder-se inaugurar, malgrat que tot estigués enllestit. Va acabar mobilitzar a Alsàcia. Separat de l'ensenyament en 1940 i restituït en 1942, va formar part dels grups «Libération» i dels «Francs-Tireurs et Partisans» (FTP) de la resistència antifeixista. En 1942 va adherir-se al Partit Comunista Francès, més com a mesura d'eficàcia per a la lluita clandestina que per adhesió ideològica al comunisme. En 1943 va prendre part en el Moviment Unit de la Resistència (MUR) a Lot i Garona. Detingut per la policia alemanya, va ser alliberat; però el 28 de gener de 1944 va ser detingut per segona vegada i va morir l'endemà, sense haver parlat, arran de les tortures infligides per la Gestapo a la presó d'Agen. Gérard Duvergé va ser enterrat el 2 de febrer de 1944 a Agen. En 1999 Bernard Lareynie li va dedicar una biografia: L'instituteur, le campeur, le résistant. Gérard Duvergé, le libertaire. Un carrer d'Agen porta el seu nom.

***

Necrològica d'Antonio Najas López apareguda en el periòdic parisenc "Solidaridad Obrera" de l'11 d'octubre de 1956

Necrològica d'Antonio Najas López apareguda en el periòdic parisenc Solidaridad Obrera de l'11 d'octubre de 1956

- Antonio Najas López: El 15 de juny de 1898 neix a Llano del Beal (El Beal, Cartagena, Múrcia, Espanya) –algunes fonts citen el 13 de gener de 1898 a Cartagena (Múrcia, Espanya)– l'anarcosindicalista Antonio Najas López –el primer llinatge a vegades citat erròniament Naja. Era fill de José Najas i de Juana López. Emigrà a l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès, Catalunya), on s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT). Exiliat a França, va ser integrat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). L'1 de desembre de 1943 va ser detingut pels alemanys, juntament amb altres companys, a les mines d'Aime (Savoia, Arpitània), on treballava, i el 17 de gener de 1944 internat al camp de trànsit de Royallieu (Compiègne, Picardia, França).  El 19 de gener de 1944 va ser deportat, sota la matrícula 40.110, al camp de concentració nazi de Buchenwald (Weimar, Turíngia, Alemanya). L'11 d'abril de 1945 va ser alliberat per les tropes aliades. En el exili milità en la Federació Local de Lo Pòrt de Boc (Provença, Occitània) de la CNT, població on residia. Mai no es pogué restablir dels patiments al camp de concentració i molt malat, després de 12 anys de sofriments, Antonio Najas López va morir el 22 de setembre de 1956 a l'Hospital de Lo Martegue (Provença, Occitània) i va ser enterrat l'endemà. Sa companya fou Ana Carmona. Son germà Pedro Najas López també va ser militant anarcosindicalista.

***

Necrològica de Salvador Cuello Penadés apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 15 de gener de 1970

Necrològica de Salvador Cuello Penadés apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 15 de gener de 1970

- Salvador Cuello Penadés: El 15 de juny de 1899 neix a Barcelona (Catalunya) –algunes fonts citen erròniament Múrcia (Espanya)– l'anarcosindicalista Salvador Cuello Penadés, conegut com El Chato. Sos pares es deien Salvador Cuello i Maria del Roser Penadés. Milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Barcelona i lluità contra el feixisme en la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la II República espanyola. Exiliat, milita en la CNT de Roanne. Sa companya fou Carme Puig. Salvador Cuello Penadés va morir el 6 d'octubre de 1969 al seu domicili de Roanne (Roine-Alps, França) i va ser enterrat l'endemà. Son germà Josep Maria Cuello Penadés també fou militant anarcosindicalista.

***

Notícia de la condemna de Georges Chevé publicada en el periòdic parisenc "Les Cahiers des Droits de l'Homme" del 10 de juny de 1928

Notícia de la condemna de Georges Chevé publicada en el periòdic parisenc Les Cahiers des Droits de l'Homme del 10 de juny de 1928

- Georges Chevé: El 15 de juny de 1900 neix a Asnières-sur-Seine (Illa de França, França) l'anarquista i antimilitarista Georges Mathurin Chevé, conegut com Georges Richard. Era fill de Mathurin Marie Chevé, jornaler, i de Jeanne Marie Françoise Morvan, domèstica. Es guanyava la vida treballant de metal·lúrgic. Va ser col·laborador el periòdic anarquista de Caen (Normandia, França) Le Semeur de Normandie (1923-1936). El 7 d'octubre de 1927 va ser condemnat pel Consell de Guerra de la III Regió a Rouen (Alta Normandia, França) a sis mesos de presó per «insubmissió en temps de pau» i tancat a la Presó Central de Rouen. En complir la pena, el volien tornar a integrar a l'exèrcit, però va escriure una carta oberta, que va ser publicada en el número del 7 de març de 1928 de Le Semeur de Normandie, al Ministeri de la Guerra on renovava la seva declaració d'objecció i va ser novament tancat a la presó de Bonne Nouvelle de Rouen. El Comitè Internacional de Defensa Anarquista (CIDA) obrí una subscripció de suport per a la seva companya, malalta, i per la seva filla de tres anys. La Lliga dels Drets de l'Home també va assumir el seu cas i l'escriptor Romain Rolland i el Moviment Pacifista Cristià (MPC) li van fer costat. En 1928 era membre de l'Associació dels Federalistes Anarquistes (AFA) i col·laborava en el seu butlletí parisenc Le Trait d'Union Libertaire, el gerent del qual era Sébastien Faure, i que arreplegava els militants que rebutjaven els nous estatuts de la Unió Anarquista Comunista (UAC) adoptats en el Congrés de París celebrat durant la tardor de 1927. A principis de gener de 1933, amb altres companys (Jean Especel, Eugène Guillot, Henri Ferjasse i Roger Lippler), se solidaritzà amb l'objector Gérard Leretour, que s'havia lliurat a les autoritats i havia començat una vaga de fam a la presó parisenca de La Cherche-Midi. Posteriorment es va exiliar a Anvers (Anvers, Flandes). Desconeixem la data i el lloc de la seva defunció.

***

Necrològica de Pedro Agudo Gallego apareguda en el periòdic tolosà "CNT" del 6 d'abril de 1958

Necrològica de Pedro Agudo Gallego apareguda en el periòdic tolosà CNT del 6 d'abril de 1958

- Pedro Agudo Gallego: El 15 de juny de 1902 neix a Somontín (Almeria, Andalusia, Espanya) l'anarcosindicalista Pedro Agudo Gallego. Sos pares es deien Antonio Agudo i María Gallego. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) des de la joventut, recorregué diverses regions peninsulars (Castella, Aragó, etc.) treballant en diferents sectors (mineria, construcció d'infraestructures, etc.). Finalment s'establí a Granollers (Vallès Oriental, Catalunya). En 1939, amb el triomf franquista, passà a França, deixant a Granollers sa companya i sos tres infants. Treballà la mineria a la zona d'Eusa (Gascunya, Occitània) i militant en la Federació Local de la CNT d'aquesta localitat. Sa companya fou Mathilde Vincent. Malalt de silicosi, va haver de ser ingressat a l'Hospital d'Aush (Gascunya, Occitània). Pedro Agudo Gallego va morir d'aquesta malaltia el 4 de març –algunes fonts citen erròniament el 5 de març– de 1958 a l'Hospital de Florença (Gascunya, Occitània).

***

Foto policíaca de Celso Bendanti

Foto policíaca de Celso Bendanti

- Celso Bendanti: El 15 de juny de 1902 neix a Mordano (Emília-Romanya, Itàlia) l'anarquista Celso Bendanti. Sos pares es deien Giovanni Bendanti i Eugenia Galassi. Acabà els estudis primaris i durant la seva vida exercí diferents professions (pagès, miner, obrer de la construcció, encofrador, cuiner, etc.), entrant en el moviment llibertari quan era molt jove. En 1920, durant la inauguració del monument a Andrea Costa a Bagnara di Lugo (Emília-Romanya, Itàlia), un escamot de carrabiners, ocults entre la multitud, intentà impedir l'acte i ell participà en el tiroteig que es desencadenà, morint al seu costat el company i amic anarquista Leo Bianconcini. Escorcollat el seu domicili en diverses ocasions –en un d'aquests escorcolls se li va segrestar Il Programma Anarchico d'Errico Malatesta, editat per la Unió Anarquista Italiana (UAI)–, en 1923, fugint de la pressió de les autoritats i dels escamots feixistes, es va veure obligat a expatriar-se. Després de set anys anant i venint per França i per Bèlgica –d'antuvi a la Costa d'Or i a Reims, on treballà de paleta, i després a Bèlgica, on va fer de miner a Gosseliers i a Tramines, per retornar a França (Charleroi i Saint Quentin)–, en 1930 s'establí a Brussel·les (Bèlgica), ciutat on restarà amb Madeleine Dhyne la resta de sa vida. Constantment vigilat per les autoritats italianes pels seus «constants sentiments hostils al règim», en 1930 obtingué el passaport i en 1931 viatjà, amb l'anarquista Ugo Guadagnini, a Barcelona (Catalunya) buscant feina, però dos mesos després ambdós retornaren a Brussel·les. En aquesta època la policia italiana el qualificà de «capaç de realitzar accions criminals i actes terroristes». A la capital belga participà activament en els actes organitzats per la comunitat anarquista italiana, juntament amb altres companys, com ara Giuseppe Bifolchi, Vittorio Cantarelli, Mario Mantovani, Eugenio Nastini, Adelino Paini, etc. En 1932 mantingué correspondència amb anarquistes francesos i nord-americans i s'encarregà de difondre material de propaganda, sobretot per la zona de Charleroi (Hainaut, Valònia). En 1935 va ser acusat d'haver atemptat al Pavelló Italià de l'Exposició Internacional contra el ministre italià Giuseppe Bottai, de visita a Brussel·les. Sempre present a totes les iniciatives antifeixistes, en 1935 participà en una reunió contra la campanya imperialista d'Etiòpia en la qual van intervenir alguns socialistes (Dino Rondani), anarquistes (Vittorio Cantarelli, Adelino Paini, Pietro Bianconi, Ugo Guadagnini i Agostino Barison), comunistes i trotskistes. Quan esclatà la Revolució espanyola la seva activitat es centrà en la recaptació de fons econòmics i en afavorir l'enrolament de voluntaris anarquistes per a lluitar als fronts contra les tropes franquistes. En aquests mesos, l'anarquista Enrico Ercolani, que combatia amb les milícies anarquistes a Espanya i que, segons la policia, tenia importants sumes de diners fruit d'un robatori, va ser detingut sota la sospita de preparar, juntament amb Bendanti, un cop econòmic contra el secretari del rei de Bèlgica. Constantment implicat amb la lluita contra els feixistes a Espanya, amb Vittorio Cantarelli i Mario Montavani, promogué l'organització «Pro Spagna Rossa» (Pro Espanya Roja) a Brussel·les, que organitzà conferències, mítings, reunions, etc., on acudien els militants més destacats de l'anarquisme internacional (Leo Campion, Hem Day, etc.). En 1938 falses informacions belgues informaren que, amb Carlo Lelli i Aldo Rossi, havia retornat a Itàlia per a atemptar contra Benito Mussolini. En 1939 formà part del grup anarquista italià que es creà a Brussel·les i que tingué la seva primera reunió el 4 de març amb la finalitat d'organitzar l'emigració a Amèrica dels anarquistes veterans de la guerra d'Espanya. Arran de l'ocupació nazi de Bèlgica, l'11 de setembre de 1940, va ser detingut a Brussel·les per la policia alemanya i el 14 de novembre d'aquell any va ser lliurat a la policia de fronteres italiana. Durant l'interrogatori que patí a la presó de Bolonya (Emília-Romanya, Itàlia), admeté haver conegut i freqüentat l'anarquista Michele Casadio, qui, amb Enrico Ercolani, era sospitós d'haver realitzat nombrosos robatoris a Bèlgica. Després d'un breu període d'empresonament, el 6 de desembre de 1940 va ser condemnat a tres anys de confinament per «activitats antifeixistes a l'estranger» i el gener de 1941 va ser enviat a l'illa de Ventotene. Quan va caure el feixisme, es trobava al camp de concentració de Renicci d'Anghiari (Toscana, Itàlia) i un cop retornat a Imola (Emília-Romanya, Itàlia), s'ajuntà amb els companys locals en lluita contra el nazifeixisme. A començament de 1944 va ser detingut novament. Després de la II Guerra Mundial participà activament en el grup anarquista d'Imola i en 1947 retornà, amb Vittorio Cantarelli, a Bèlgica, on participà en la reconstrucció del grup anarquista italià. Celso Bendanti va morir el setembre de 1983 a Brussel·les (Bèlgica).

Celso Bendanti (1902-1983)

***

Necrològica de Sebastián Sánchez Martínez apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 25 de setembre de 1975

Necrològica de Sebastián Sánchez Martínez apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 25 de setembre de 1975

- Sebastián Sánchez Martínez: El 15 de juny de 1902 neix a Ohanes (Almeria, Andalusia, Espanya) l'anarcosindicalista Sebastián Sánchez Martínez. Sos pares es deien José Sánchez i María Martínez. Des de jove milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT). Abans de la instauració de la II República espanyola emigrà a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès, Catalunya). Durant la guerra civil lluità voluntari en la «Columna Durruti» i caigué greument ferit, restant mutilat. En 1939, amb el triomf franquista, passà a França i fou reclòs al camp de concentració de Noé. Posteriorment milità en la Federació Local d'Arle de la CNT fins a la seva mort. Sa companya fou Consuelo Pérez. Sebastián Sánchez Martínez va morir l'1 de novembre de 1974 –algunes fonts citen erròniament l'11 de novembre– a l'Hospital Joseph Imbert del barri de Fourchon d'Arle (Provença, Occitània).

***

Necrològica de Charles Cibois apareguda en el periòdic parisenc "Le Libertaire" del 28 d'agost de 1925

Necrològica de Charles Cibois apareguda en el periòdic parisenc Le Libertaire del 28 d'agost de 1925

- Charles Cibois: El 15 de juny de 1904 neix a Villeherviers (Centre, França) l'anarquista, sindicalista i esperantista Charles Henri Cibois. Sos pares es deien Eugène Théodore Cibois i Marie Françoise Le Berre. Quan tenia 12 anys s'establí a París, on aprengué l'ofici de tipògraf i treballà d'obrer impressor. Militant llibertari i esperantista, a començament de la dècada dels vint fundà les Joventuts Sindicalistes del XVIII Districte. A finals de 1923 participà en l'emprèstit per editar Le Libertaire diari. En 1924 milità en el XIII Districte i va ser nomenat secretari de les Joventuts Sindicalistes del departament del Sena i membre de buró nacional d'aquesta organització. En aquesta època col·laborà en diari Le Libertaire. En 1925 era membre del Consell del Sindicat de Litògrafs i secretari de la Federació de les Joventuts Sindicalistes del departament del Sena. Malalt de meningitis, Charles Cibois va morir el 21 d'agost de 1925 al seu domicili del XVIII Districte de París, on vivia amb sa mare ja vídua.

***

Necrològica de Ramon Roig Castellà apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 3 de gener de 1984

Necrològica de Ramon Roig Castellà apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 3 de gener de 1984

- Ramon Roig Castellà: El 15 de juny de 1904 neix a Aldover (Baix Ebre, Catalunya) l'anarcosindicalista Ramon Roig Castellà. Sos pares es deien Joan Roig i Jacinta Castellà (Cinta). Membre de la Confederació Nacional del Treball (CNT), en l'exili milità a Tolosa (Llenguadoc, Occitània). Sa companya fou María Carranza. Ramon Roig Castellà va morir l'1 de desembre de 1983 al seu domicili de Blanhac (Llenguadoc, Occitània).

***

Foto antropomètrica de Francesco Pavese Roggiero

Foto antropomètrica de Francesco Pavese Roggiero

- Francesco Pavese Roggiero: El 15 de juny de 1905 neix a Asti (Piemont, Itàlia) –algunes fonts l'inscriuen com a comunista– Francesco Pavese Roggiero –el llinatge citat de diverses maneres (Pavesi, Pavessi, Roggero, Ruggero, etc.). Sos pares es deien Giovanni Pavese i Maria Giulia Sicardi. Es guanyava la vida com a paleta. Entre 1924 i 1931 formà part de la feixista Milícia Voluntària per a la Seguretat Nacional (MVSN; «Camises Negres»). El 15 de febrer de 1932 s'expatria a França passant per Saint-Dalmas de Tenda (Provença, Occitània). Amenaçat de ser reenviat a Itàlia, s'enrolà immediatament per cinc anys en la Legió Estrangera i va ser enviat a Algèria i al Marroc, on va ser en dues ocasions condemnat per «deserció i insubordinació». En 1937 va ser desmobilitzat i intentà passar a Espanya, però va ser detingut en la frontera; jutjat, va ser condemnat pel Tribunal de Ceret (Vallespir, Catalunya Nord) a 20 dies de presó i tancat a Perpinyà (Rosselló, Catalunya Nord). Un cop lliure, aconseguí passar a la Península i s'enrolà en el III Batalló de la XII Brigada Internacional «Garibaldi». El juliol de 1937 va ser ferit en la batalla de Brunete (Madrid, Castella, Espanya). Un cop restablert, retornà al front d'Aragó i l'octubre de 1938, durant la batalla de l'Ebre, va ser novament ferit al pit. Va ser condecorat per la seva actuació al front de Casp (Saragossa, Aragó, Espanya). Evacuat a un hospital de Barcelona (Catalunya), després d'un temps a Torelló (Osona, Catalunya), el febrer de 1939, quan el triomf franquista era un fet, passà a França. Internat al camp de concentració d'Argelers, formà part del grup anarquista «Libertà o Morte», i posteriorment va ser enviat al camp de Gurs, des d'on envià diversos articles al periòdic anarquista novaiorquès L'Adunata dei Refrattari i al ginebrí Il Risveglio Anarchico. Més tard passà per una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) del camp de Jonquilles per a fer feina a les fortificacions d'Esquéhéries (Picardia, França). Segons un informe de la intel·ligència comunista, havia desertat de la «Brigada Garibaldi» i s'havia solidaritzat amb la política partidària de Segismundo Casado López encapçalada pel comandant de la seva brigada Randolfo Pacciardi mitjançant la seva signatura en una crida publicada el 29 de juliol de 1939 en el periòdic Giovane Italia, però, segons aquest informe comunista, era «enemic del nostre Partit i de la classe obrera». Quan esclatà la II Guerra Mundial va ser fet presoner pels alemanys i el 19 de juny de 1940 va ser lliurat a les autoritats feixistes italianes. Jutjat, va ser condemnat a cinc anys de deportació a les illes Tremiti. Posteriorment va ser tancat a la presó de Manfredonia (Pulla, Itàlia) i la colònia penitenciària de l'illa Ventotene. Segons altres fonts, el maig de 1940 era a Bèlgica i el juliol d'aquest any va ser detingut a la frontera tirolesa de Brenner quan volia passar a Itàlia. L'agost de 1943 va ser posat en llibertat i retornà a Asti. Greument malalt, Francesco Pavese Roggiero va morir el 4 de desembre de 1945 a Asti (Piemont, Itàlia).

***

Lola Roussel (1949)

Lola Roussel (1949)

- Lola Roussel: El 15 de juny de 1906 neix a Envermeu (Alta Normandia, França) l'anarquista i anarcosindicalista Lucienne Eugénie Clémence Roussel, coneguda com Lola Roussel. Sos pares es deien Henri Casimir Roussel, veterinari i representant comercial, i Henriette Julie Françoise Sophie Maillet. En 1925 vivia amb sos pares al número 51 del bulevard Saint-Michel de París (França). El 6 de juliol de 1925 es casà al V Districte de París amb el negociant Étienne Charles Joseph Dieppe, de qui es va divorciar el 25 de novembre de 1931 a Abbeville (Picardia, França). Posteriorment tingué com a company un anarquista espanyol i en 1936 marxà cap a Espanya per participar amb ell en la Revolució, moment en el qual prengué el sobrenom de Lola. En 1950 vivia en una habitació llogada en una pensió del carrer Victor-Griffuelhes de Levallois-Perret i treballava d'ajudant sanitària auxiliar en una clínica privada de Neuilly-sur-Seine (Illa de França, França). Milità en el «Grup Durruti» del XVII Districte de París, adherit a la Federació Anarquista (FA), i en el Sindicat d'Empleats de la Confederació Nacional del Treball de França (CNT-F). En aquesta època tenia com a company un refugiat anarquista búlgar. A partir de 1952 visqué amb el comunista llibertari Michel Hulot i milità en el grup anarquista de Levallois-Perret de la FA. En el Congrés de la II Unió Regional de la CNT-F, celebrat el 12 d'octubre de 1952, va ser nomenada secretària de la Unió Regional. En 1953 participà en el congrés de l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT), celebrat a Puteaux (Illa de França, França). Militant de la Federació Comunista Llibertària (FCL), a partir de la insurrecció algeriana de l'1 de novembre de 1954, coneguda com «Toussaint Rouge» (Tots Sants Roig), va ser una de les responsables del Comitè de Lluita Anticolonialista (CLA), especialment animat per comunistes llibertaris. El 21 de desembre de 1954, en representació del CLA, parlà en un míting contra la repressió colonialista celebrat a la Sala Wagram de París, juntament amb destacats anarquistes (Georges Fontenis, Daniel Guerin, Stephane Just, Lange, R. Ollivier, P. Philippe, Riguidel, etc.). En aquests anys, va ser membre de la comissió administrativa de la CNT-F i del buró de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). En 1954 va fer una crida per a la creació d'una secció de dones de la CNT-F i portà la columna «Tribune de la femme» del periòdic Le Combat Syndicaliste. En 1957, per mor de la gran diferència d'edat, se separà de Michel Hulot, amb qui restà en contacte. En els anys seixanta formà part del Socors Popular Francès (SPF). En 1971 es va jubilar i entrà a fer feina de domèstica. Instal·lada a Dieppe, continuà militant. Lola Roussel va morir el 3 de desembre de 1994 al seu domicili de Dieppe (Alta Normandia, França).

***

Notícia necrològica de Francesc Palau Ramona apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" de l'11 de novembre de 1973

Notícia necrològica de Francesc Palau Ramona apareguda en el periòdic tolosà Espoir de l'11 de novembre de 1973

- Francesc Palau Ramona: El 15 de juny de 1907 neix a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà, Catalunya) l'anarcosindicalista Francesc Palau Ramona. Sos pares es deien Isidor Plau i Josefina Ramona. Obrer agrícola, estava afiliat des de molt jove a la Confederació Nacional del Treball (CNT) de l'Espluga de Francolí. Després d'haver participat el juliol de 1936 als combats contra l'aixecament feixista a la zona tarragonina, esdevingué responsable de la col·lectivitat pagesa i obrera del seu poble. En 1938, quan l'avanç franquista, s'enrolà per a participar en la defensa de Catalunya. Amb el triomf feixista, passà a França i va ser internat a diversos camps de concentració abans de treballar fent d'obrer forestal en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). Instal·lat a Aisinas, amb sa companya Montserrat Vernet Puig, continuà treballant en l'agricultura i fou un dels membres destacats de la Federació Local de la CNT d'aquesta localitat. En 1947 va ser nomenat delegat al Congrés que se celebrà a Tolosa de Llenguadoc. Amb Mariano Ocaña, durant la primavera de 1966, representà la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) en la comissió preparatòria del Congrés Internacional de Carrara (Toscana, Itàlia). Francesc Palau Ramona va morir el 20 de juny de 1973 al seu domicili de «La Biblanque» d'Aisinas (Aquitània, Occitània).

***

Marià Rodríguez Vázquez, secretari del Comitè Nacional de la CNT (18 de novembre de 1936)

Marià Rodríguez Vázquez, secretari del Comitè Nacional de la CNT (18 de novembre de 1936)

- Marià Rodríguez Vázquez: El 15 de juny de 1907 neix a Barcelona (Catalunya) el destacat militant anarquista i anarcosindicalista Marià Ramon Rodríguez Vázquez, més conegut com Marianet i que signava Mariano R. Vázquez. Nascut en una família gitana, va quedar orfe de mare als set anys i va passar part de la seva infantesa a l'Escola de Reforma Asil Duran, on va ser internat juntament amb un germà seu per son pare després de casar-se de bell nou. D'aquest asil va fugir diverses vegades i també passà per l'hospici de Roses (Alt Empordà, Catalunya), del qual s'escapà finalment amb nou anys. Dedicat a petits robatoris i a la mendicitat, freqüentà diverses vegades la presó, on va fer contacte amb anarquistes i mestres racionalistes que el van introduir en el moviment anarquista i el van convèncer d'abandonar la delinqüència. Posteriorment va exercir diversos professions (rentaplats, venedor ambulant, mosso de càrrega, peó, etc.) fins que cap els 18 anys es quedà amb l'ofici de paleta i s'afilià al Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Va ser força actiu durant les vagues del sector i va destacar en la manifestació del Primer de Maig de 1931, organitzada per Joan García Olivar, de qui aleshores era molt proper. El setembre de 1931 va participar en un tiroteig mantingut per les forces de l'ordre i els anarcosindicalistes arrecerats dins els locals confederals del carrer de Mercaders; va ser detingut i internat al vaixell-presó Antonio López, ancorat al port de Barcelona; després va ser tancat a Mataró (Maresme, Catalunya) i a la Presó Model de Barcelona. Durant els 15 mesos que va estar reclòs començà a escriure per a Solidaridad Obrera i a agafar cultura. Durant els anys de la II República va ocupar càrrecs en la junta del sindicat, al costat de Manuel Muñoz Díaz, qui li va ensenyar molt i el va introduir en l'anarquisme, realitzant diverses tasques, des de sabotatges a funcions orgàniques. Formà part dels grups d'acció i el gener de 1933 va participar en l'atac a les Drassanes barcelonines i en l'aixecament revolucionari de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI); però va acabar empresonat al vaixell-presó Manuel Arnús. El novembre de 1933 va ser detingut durant la vaga de Barcelona. L'abril de 1934 signà, amb altres companys presos, una carta publicada en Solidaridad Obrera. En 1934 va ser nomenat secretari de la Federació Local de Sindicats Únics de Barcelona de la CNT i director, i gairebé únic redactor, del clandestí La Voz Confederal, portaveu de la CNT catalana durant les suspensions de Solidaridad Obrera. Detingut i torturat l'octubre de 1934, va poder fugir miraculosament de la llei de fugues. En 1935 va ser novament empresonat alguns mesos a la presó valenciana de Sant Miquel dels Reis i un cop lliure va començar a agafar càrrecs orgànics confederals de responsabilitat: membre del Comitè Pro Presos; redactor de Solidaridad Obrera; secretari de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC) de la CNT, càrrec que exercia quan va esclatar la Revolució de juliol de 1936 i per la qual cosa va assistir a nombroses reunions amb la CNT, la FAI i la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL). Durant 1936 va fer incomptables mítings, amb Antonio Ortiz Rodríguez i altres companys, arreu de Catalunya. També va fer en aquesta època moltes conferències: «Democracia, guerra y fascismo» (Vic, març de 1936); «Los acuerdos del congreso de la CNT, su influencia en el futuro» (Alcover, maig de 1936); «¿Es posible la unidad sindical o sólo es realizable el pacto revolucionario?» (Sitges, juny de 1936); «El sindicato, baluarte de la reconstrucción económica» i «Unidad, lealtad y responsabilidad» (conferències radiofòniques de setembre de 1936); etc. L'octubre de 1936 va ser ratificat com a secretari de la CNT catalana i el 25 d'aquell mes signà, en nom de la CNT, un pacte d'unitat entre la CNT i la Unió General de Treballadors (UGT). El novembre de 1936, en el Ple Extraordinari de Regionals, amb la dimissió d'Horacio Martínez Prieto, va accedir a la secretaria general del Comitè Nacional de la CNT i es va traslladar a Madrid (Espanya) i a València (València, País Valencià) seguint el govern. Va ser un ferm partidari de la línia «governamentalista» assumida per la CNT-FAI. Durant els «Fets de Maig» de 1937, amb Joan García Oliver, va demanar moderació i es va convertir en un incondicional de Juan Negrín López, fet pel qual va ser fortament censurat. El desembre de 1937 representà la CNT, amb David Antona Domínguez, Horacio Martínez Prieto i Josep Xena Torrent, en el Congrés Extraordinari de l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT) que se celebrà a París (França), on defensaren el «possibilisme» i les tesis governamentals. El març de 1938 va fer a Barcelona la conferència «Posibilidades de la alianza sindical CNT-UGT» i intervingué en un acte conjunt amb la UGT amb Josep Joan Domènech i Segundo Martínez Fernández. El juny de 1938 va fer a València la conferència «Para vencer» i el desembre a Barcelona «La misión del militante» i «Hablemos del futuro». En el Ple Nacional del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) d'octubre de 1938 defensà el comunista Juan Negrín López i Horacio Martínez Prieto, la necessitat de negociar amb l'exèrcit franquista i el revisionisme radical («liquidacionisme») de les idees llibertàries. En 1938 publicà els fullets El 19 de julio y su significació, Presente y futuro i Pueblo antifascista de Catalunya. A finals de 1938 era membre, en nom de la CNT, del Comitè d'Enllaç CNT-FAI-JJLL. Quan la derrota va ser un fet, el 23 de gener de 1939 va prendre la decisió de traslladar els comitès anarquistes a Figueres (Alt Empordà, Catalunya) i, des d'allí, per Sant Joan de les Abadesses (Ripollès, Catalunya), va passar a França. En aquest país, va encapçalar el Consell General de l'MLE i com a secretari del Comitè Nacional de la CNT –encara que ho va fer a títol personal per evitar possibles reclamacions del règim franquista– va signar l'11 de maig de 1939 el contracte de dipòsit dels arxius de la CNT a l'International Institute of Social History (IISH) d'Amsterdam (Països Baixos). Marià Rodríguez Vázquez va morir poc després, el 18 de juny de 1939, en estranyes circumstàncies quan es banyava a les aigües del riu Marne, a l'indret anomenat «La Promenade de l'Île», a La Ferté-sous-Jouarre (Illa de França, França) i va ser enterrat l'endemà al cementiri d'aquesta localitat. Marianet era un excel·lent nadador i la seva mort –oficialment per hidrocució– ha servit per a teixir una de les llegendes més fosques de la història de l'exili confederal. Dies després de la seva mort, el 26 de juliol de 1939, Manuel Azaña Díaz en una carta a Carlos Esplá Rizo feia el següent comentari racista: «Tengo otra versión de la muerte de Marianet. Dicen que lo han matado sus camaradas. Esto es más verosímil, porque ¿cree usted que el Marianet se ha bañado nunca en ninguna parte?». La actuació Marianet durant la guerra ha estat durament criticada per sectors llibertaris, acusant-lo de titella d'Horacio Martínez Prieto i de Juan Negrín López, ja que va ser partidari de pactes amb els estalinistes i va realitzar campanyes governamentals i col·laboracionistes, caient en el revisionisme politicista. Trobem col·laboracions seves en diferents publicacions, com ara Castilla LIbre, CNT, Fructidor, Libre-Studio, Nosotros, Nuevo Aragón, Solidaridad Obrera, Tierra y Libertad, Umbral, etc. Sa companya fou Conchita Dávila García, amb qui tingué dos infants, Amalia Vázquez Dávila i Francisco Vázquez Dávila –Marianet sempre rebutjà el llinatge de son pare.

Marià Rodríguez Vázquez (1907-1939)

***

Necrològica de Juan Giner Jorge publicada en el periòdic tolosà "Cenit" del 28 de novembre de 1989

Necrològica de Juan Giner Jorge publicada en el periòdic tolosà Cenit del 28 de novembre de 1989

- Juan Giner Jorge: El 15 de juny de 1909 neix a Beseit (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Juan Giner Jorge. Sos pares es deien Bernardo Giner i Encarnación Jorge. Quan era molt jove s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Beseit. En 1939, amb el triomf franquista, passà a França i va ser internat en diversos camps de concentració. Després de la II Guerra Mundial s'establí a Castèu-rainard(Provença, Occitània), on continuà militant en la CNT. A finals dels anys seixanta residia al número 6 del carrer Écoles i era el secretari de Cultura i Propaganda de la Zona B del Nucli de Provença de la CNT. En l'última etapa de sa vida era secretari del Sindicat d'Oficis Diversos de Castèu-rainard. Sa companya fou Carmen Aznar Gazulla. Juan Giner Jorge va morir, després de patir una importat intervenció quirúrgica, el 20 d'octubre de 1989 a l'Hospital General d'Avinyó (Provença, Occitània) –algunes fonts citen erròniament Castèu-rainard.

***

Armando del Moral (1938)

Armando del Moral (1938)

- Armando del Moral: El 15 de juny de 1916 neix a Albacete (Castella, Espanya) el periodista, escriptor, repòrter de cinema, publicista i militant anarquista i anarcosindicalista Armando del Moral Vizcaíno, que va fer servir diversos pseudònims (Adelm, Andrés Montes, Lidya M. Pardo, Pedro de Samaniego, Reporte X, Roglelio Vizcaíno, Selenita, etc.). Son pare, anarquista que havia emigrat a Barcelona (Catalunya), va ser desterrat a Xàtiva (La Costera, País Valencià) per la seva oposició a la monarquia. De ben jovenet Armando del Moral milità en les Joventuts Llibertàries de Barcelona i fou membre del Grup Cultural «Faros» d'aquesta ciutat. Estudià clandestinament català a l'Escola Industrial, fou un ferm defensor d'aquesta llengua en els cercles llibertaris i sempre els seus discursos acabaven amb un «Visca Catalunya!». Quan esclatà la Guerra Civil va lluità al front i va ser ferit en la presa de Baena (Còrdova, Andalusia, Espanya); posteriorment va ser comissari de Bateries al front d'Aragó i després membre del a Brigada 153. El juny de 1937 va ser nomenat membre del Comitè Regional de Catalunya de les Joventuts Llibertàries (secretari de Relacions i d'Organització) en el I Congrés Regional celebrat a Barcelona i en aquest any va fer mítings i conferències a diferents indrets catalans (Barcelona, Tordera, etc.). El maig de 1938 a Barcelona va ser reelegit en el Ple Regional membre del Comitè Regional de Catalunya de les Joventuts Llibertàries. Entre el 16 i el 24 d'agost de 1938 assistí, en representació de la Confederació Nacional del Treball (CNT), amb Serafín Aliaga Lledó i Félix Martí Ibáñez, al II Congrés Mundial de la Joventut per la Pau que se celebrà a Nova York (Nova York, EUA) i participà en una gira propagandística arreu dels EUA organitzada per Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). En 1939 va ser nomenat president de l'Aliança de la Joventut Antifeixista de Catalunya (AJAC) i representà aquesta organització en una missió especial als EUA coordinada per Eleanor Roosevelt. També va ser nomenat secretari de Propaganda de SIA de Catalunya. En aquests anys bèl·lics col·laborà en diferents publicacions anarquistes, com ara Acero, Esfuerzo, Faros, Ideas, Ruta, Solidaridad Obrera, Umbral, etc. Publicà el fullet La juventud, el sexo y la guerra, que va ser destruït per les bombes enemigues a la impremta i els pocs exemplars que circularen es van perdre als fronts de batalla. En 1939, amb el triomf franquista, passà a França i va ser reclòs al camp de concentració d'Argelers. El 4 d'abril de 1939 embarcà a Saint-Nazaire (País del Loira, França) a bord del Flandre i pogué arribar el 21 d'abril a Veracruz (Veracruz, Mèxic), però les autoritats nord-americanes no li deixaren entrar als EUA com era la seva intenció. Al país asteca treballà en la indústria cinematogràfica (Azteca Films, Clasa Mohme, Columbia Pictures, etc.), com a periodista de ràdio fent de repòrter de notícies, presentador i escriptor de radionovel·les, i com a periodista de premsa, fent de redactor en periòdics de Chihuahua (El Mexicano, etc.) i de corresponsal de diversos periòdics mexicans (El Continental, Excelsior, El Nacional, La Prensa, Tiempo, etc.). En aquests anys col·laborà en més de seixanta periòdics en llengua castellà de Mèxic, d'Amèrica Central i dels EUA, i els seus articles i reportatges més importants se centraren en temes polítics i socials, que afectaven a Mèxic i als EUA. A Mèxic fou membre de diverses organitzacions polítiques, com ara «France Libre», i fou membre fundador d'Acció Democràtica Internacional (ADI) a Ciudad Juárez (Chihuahua, Mèxic). En 1943 s'instal·là als Estats Units d'Amèrica, dirigí el periòdic El Antifascista i col·laborà amb España Libre. A Cleveland (Ohio, EUA) fou professor d'espanyol per a l'Acadèmia Berlitz. Va ser columnista i, després, secretari de redacció del periòdic La Opinión. En aquests anys col·laborà en diferents periòdics americans, com ara Balneario del Sol, Ciencia y Mecánica, Cinelandia, Cine Mundo, Diario de La Marina, Ecos, Esto, Mirevista, La Palabra, Pantalla Grande, Romances, Siluetas, Tiempo, etc. En 1945 cobrí periodísticament la fundació de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). També treballà durant alguns anys per a la cadena periodística mexicana de José García Valseca, especialment sobre problemes socials. Entre 1947 i 1951 fou vicepresident de la Hollywood Foreign Correspondents Association (HFCA, Associació de Repòrters de Hollywood a l'Estranger) i fou un dels fundadors dels premis Golden Globe (Globus d'Or) i amb aquest càrrec fou amfitrió i presentador de diversos lliuraments d'aquest reconegut premi. Sempre en relació amb la indústria cinematogràfica mexicana, supervisà les negociacions de contractes per als actors mexicans que van fer carrera a Hollywood. També va fer de representant en la indústria cinematogràfica nord-americana del sindicat d'actors de cinema mexicà Associació Nacional d'Actors (ANDA). En 1948 fou delegat en el International Youth Congress, organitzat per Eleanor Roosevelt, que se celebrà a Poughkeepsie (Dutchess, Nova York, EUA). Va fer de publicista en castellà en diverses campanyes i estrenes de pel·lícules nord-americanes, especialment en el film de George Sidney Pepe (1960), protagonitzat per Cantinflas. També va treballar com a assessor en la pel·lícula de John Sturges The Magnificent Seven (1960) i va escriure en castellà publicitat per a films de Walt Disney i per a Psycho (1960) d'Alfred Hitchcock. En 1961 fou director tècnic de la pel·lícula de Frank Capra A Pocketful of Miracles. L'octubre de 1962 va entrevistar el cantant Elvis Presley davant l'imminent viatge a Mèxic per a preparar el rodatge de la pel·lícula de Richard Thorpe Fun in Acapulco (1963) i amb la polèmica desencadenada per la prohibició per part de les autoritats mexicanes que Presley anés a Mèxic arran d'una sèrie d'incidents sorgits en 1957. Entre 1947 i 1964 edità i redactà la revista en castellà La Novela Cine-Gráfica. Publicación quincenal de divulgación del cine mexicano y de habla hispana, que cobria les notícies de la indústria cinematogràfica hispana a Los Angeles, i que durà posteriorment fins al 1983 amb el nom de Gráfica. A més, va treballar en programes per a les emissores KXLA i KMEX i va escriure i produir en els anys cinquanta el fulletó radiofònic María Elena. Durant sa vida entrevistà artistes de primera fila, com ara Marlon Brando, Cantinflas, Kirk Douglas, Sara Montiel, Elizabeth Taylor o John Wayne, i va publicar més de 230 contes en diferents publicacions periòdiques. Fou autor dels llibres Ya tengo a mi hijo (1940), Entre dos mundos (1950), Lupita Tovar (1955), Molinos sin Mancha (1973), entre d'altres. En 2008 va ser nominat per al Premi Príncep d'Astúries en la categoria de Comunicacions i Humanitats. Armando del Moral va morir el 21 de juliol de 2009 a North Hollywood (Los Angeles, Califòrnia, EUA) i va ser enterrat al Forest Lawn Memorial Park de Glendale (Comtat de Los Angeles, Califòrnia, EUA). Deixà una filla, Matilde, i dos fills, Roger i Ralph. Resta inèdit el seu llibre de memòries sobre la Revolució espanyola, Un genocidio llamado cruzada, que va escriure en 1976, i un altre que porta per títol La mentira histórica. Escalera del odio, que redactà en 1998.

Armando del Moral Vizcaíno (1916-2009)

***

Víctor Manuel Gimeno Timoneda

Victor Manuel Gimeno Timoneda

- Víctor Manuel Gimeno Timoneda: El 15 de juny de 1917 neix a Massalió (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Víctor Manuel Gimeno Timoneda. Sos pares es deien Francisco Gimeno i Dionisia Timoneda. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i de les Joventuts Llibertàries, ben igual que sos germans, quan l'aixecament feixista de juliol de 1936 formà part del Comitè Local fins a finals d'aquell any, quan marxà cap a Barcelona (Catalunya). A la capital catalana treballà als tallers de la «Hispano-Suïssa» en el muntatge de camions de guerra i posteriorment marxà a lluitar al front de Terol (Aragó, Espanya), on va caure ferit i va ser fet presoner. Hospitalitzat a Valladolid (Castella, Espanya), retornà a Barcelona en 1939 després del triomf franquista. Denunciat per uns falangistes del seu poble, va ser tancat a la Presó Model de Barcelona i després a Alcanyís (Terol, Aragó, Espanya). Un cop posat en llibertat vigilada, va ser de bell nou denunciat al seu poble; empresonat a Alcanyís i a Saragossa (Aragó, Espanya), va ser jutjat en aquesta darrera ciutat i condemnat a mort, però la pena va ser commutada per 30 anys de presó i reclòs a València (País Valencià). Quan recobrà la llibertat, visqué com pogué desterrat al seu poble fins a 1948, que va poder passar a França. Establert a Tarascon (Llenguadoc, Occitània), treballà de perruquer i milità en la Federació Local de la CNT d'aquesta localitat fins a la seva mort. Víctor Manuel Gimeno Timoneda va morir el 9 de novembre de 1987 a la Policlínica Saint-Roch de Montpeller (Llenguadoc, Occitània) i fou incinerat tres dies després en aquesta mateixa ciutat.

Víctor Manuel Gimeno Timoneda (1917-1987)

***

Necrològica d'Yves-Michel Biget apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 9 de setembre de 1973

Necrològica d'Yves-Michel Biget apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 9 de setembre de 1973

- Yves-Michel Biget: El 15 de juny de 1918 neix a Chantenay (Nantes, Bro Naoded, Bretanya) l'anarquista, sindicalista revolucionari i resistent antifeixista Michel Yves Biget, més conegut com Yves-Michel Biget. Era fill natural de la comptable Germaine Marie Anne Brard, qui va reconèixer l'infant l'1 de juliol de 1918, i de Robert Charles Bigent, cirurgià dentista, que va reconèixer l'infant l'11 de juliol de 1934, i que va ser legitimat pel matrimoni de la parella celebrat el 18 d'octubre de 1934 a Nantes. Es guanyà la vida treballant primer de mecànic dentista ajudant son pare, després de mariner i finalment d'empleat a la Seguretat Social. El 4 de novembre de 1940 es casà a Nantes amb Denise Marie Stéphant, de qui es va divorciar el 18 de juliol de 1946. Durant l'Ocupació fou membre de la resistència a Bretanya enquadrat en la xarxa «Libération-Nord» i com a mariner participà en diversos desembarcaments de material a les costes bretones del sud amb el suport d'un company espanyol anomenat García. Esperantista, fundà amb Jean Pignero, la revista Mondan Ago-Komitaton, a favor dels presoners de guerra. A principis dels anys cinquanta s'integrà en el Comité d'Action des Gauches Indépendantes (CAGI, Comitè d'Acció d'Esquerres Independents), amb Claude Bourdet. En 1947 era president de la l'Associació d'Amics del Museu dels Solarges de Nantes. En 1951 vivia al número 59 de l'avinguda Gaudinière de Nantes. En 1952 era secretari nacional de les Joventuts de la Federació Obrera i Pagesa d'Antics Combatents (FOPAC) i col·laborava en La Jeune République, òrgan de la socialista Lliga de la Jove República (LJR). En 1954 vivia a Vertou (País del Loira, França) i animava el Cercle d'Estudis Social-Sindicalistes de l'Oest (CESSO) de Nantes. Partidari del sindicalisme revolucionari, s'afilià a la Confederació Nacional del Treball Francesa (CNTF) i en va ser nomenat secretari de la X Unió Regional, col·laborant regularment en el seu òrgan d'expressió Le Combat Syndicaliste. El 28 de febrer de 1957 es casà a Nantes amb Janine Clotilde Cormerais. En 1958 era membre del Comitè de Solidaritat i de Defensa dels Sindicalistes Algerians. Va ser un dels 58 signants de la crida en suport de Messali Hadj llançada l'11 de juny de 1959. En els anys seixanta col·laborà en L'Anarchie, òrgan de l'Aliança Obrera Anarquista (AOA) de la qual formava part amb destacats anarquistes internacionals (Raymond Beaulaton, Louis Galet, Gaspare Mancuso, Ilario Margarita, Ennio Mattias, Ludovico Pradier, Fernand Robert, etc.). També fou membre de la Unió d'Ateus (UA) i de Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA). Va ser un dels organitzadors del Fòrum d'Afirmació Anarquista organitzat per l'AOA, celebrat entre el 10 i l'11 d'octubre de 1965 a Nantes. El novembre de 1966 creà, amb André Sénez, el Comitè de Coordinació Anarcosindicalista i Anarquista de l'Oest (CCASAO) i en 1967 era redactor del butlletí anarquista obrer i pagès La Lettre Syndicaliste Révolutionnaire de l'Ouest, publicat per René Alexandre i André Sénez a La Chapelle-Gaugain (País del Loira, França). A principis de 1968 va ser un dels fundadors, amb altres companys (Henri Crusson, Hélène Digo, Josette dussau, Michel Plé i Josiane Tisserat), del Moviment contra el Racisme i contra l'Antisemitisme i per la Pau (MRAP; posteriorment Moviment contra el Racisme i per l'Amistat entre els Pobles) de Nantes i en aquesta època era el responsable de la distribució de la revista Droit & Liberté, òrgan de l'MRAP. En els anys seixanta visqué al número 41 del carrer Garennes de Vertou. A finals de 1970 participà, amb Auguste Le Lann i Joseph Queudet,  en un intent de creació d'un Institut Bretó d'Història Social i del butlletí Action Sociale Bretonne. Entre 1971 i 1976 col·laborà en Confrontation Anarchiste. Bulletin de coordination anarchiste. L'estiu de 1972, amb Le Lann i Queudet, va ser responsable de la Federació Anarquista Bretona (FAB) i s'encarregà especialment del servei de documentació i informació dedicat a desemmascarar els falsos llibertaris i sindicalistes revolucionaris que s'infiltraven en els grups. Va ser un dels organitzadors del col·loqui nacionalista «Bretagne et autogestion», celebrat entre el 23 i el 24 de juny de 1973 a Mûr-de-Bretagne (Cornualla, Bretanya), on es reivindicà especialment la llengua bretona. Malalt de càncer als ossos, Yves-Michel Biget va morir el 31 de juliol de 1973 a Camaret-sur-Mer (Cornualla, Bretanya) i va ser enterrat l'endemà en aquesta població.

***

Marcel Renoulet (1962)

Marcel Renoulet (1962)

- Marcel Renoulet: El 15 de juny de 1920 neix a Terrenoire (Forez, Arpitània; actualment Saint-Étienne, Arpitània) l'anarquista individualista i pacifista Marcel Claudius Renoulet. Era fill de Pierre Marie Renoulet, firaire, i de Maria Moulin. Esdevingué, com son pare, firaire. En 1937 vivia al número 3 del carrer Paul-Bert de Terrenoire. El 14 de març de 1937, pres per un membre del Partit Socialista Francès (PSF), va ser greument agredit a la cara per un individu en estat d'embriaguesa. En 1938 entrà a formar part del moviment pacifista. Lector del periòdic La Patrie Humaine, amb Louis Lecoin, el setembre de 1939 participà en la distribució del pamflet «Paix immédiate». Després d'un més integrat en les «Chantiers de la Jeunesse Française (CJF, Obres de la Joventut Francesa), institució paramilitar creada per la Revolució Nacional del govern de Philippe Pétain, en 1941 va ser llicenciat i esdevingué secretari del Sindicat Únic de Firaires, tot col·laborant en el seu òrgan d'expressió L'Intermédiaire Forain. En 1942, en el marc del Servei de Treball Obligatori (STO) imposat pels nazis, va ser mobilitzat en diverses ocasions per treballar en una fàbrica a Saint-Étienne, de les quals sempre fugia, fins i tot produint-se ferides per evitar el servei, d'on va ser llicenciat definitivament en 1944. En 1945 s'adherí al grup anarquista «Sébastien Faure» de Saint-Étienne, que edità entre 1948 i 1953 el butlletí L'Anar. Bulletin REX i que es reunia a la Borsa del Treball, sota el nom de REX, i comptava, entre altres, amb militants de la Federació Anarquista (FA). A principis dels anys cinquanta s'integrà en la FA. En els anys cinquanta col·laborà econòmicament amb Le Libertaire. En 1951 publicà articles en Le Travailleur Libertaire. En 1953, quan l'escissió entre la facció de Georges Fontenis i la de Maurice Joyeux i Aristide Lapeyre, ell amb el seu grup de Saint-Étienne s'integrà en la segona facció i entrà a formar part de la nova FA. Amb el temps, arribà a la conclusió que la nova FA reproduïa els mateixos mètodes que la facció de Fontenis. En 1958 trencà amb la FA i, amb altres companys, creà el grup anarquista «Radar», definit com «autònom», i que continuà amb la publicació fins al 1964 de L'Anar. En 1960 publicà Le CEP. Vivre libre. Bulletin du Cercle d'Études Psychologiques. L'octubre de 1960 començà a editar la revista mensual L'Homme Libre. Bulletin intérieur d'études, revista «eclèctica» i, tot fent una crida a la llibertat d'expressió i l'antidogmatisme, sense cap filtre a l'hora de publicar articles, fet pel qual va ser aprofitat per tota mena d'ideologies i grupuscles (conspiracionisme, neopaganisme, esoterisme, anticomunisme dretà, antimaçonisme, antisemitisme, revisionisme, etc.); en aquesta revista, editada oficialment pel Cercle d'Estudis Psicològics (CEP) i molt lligada a l'Aliança Obrera Anarquista (AOA), ell publicà nombrosos articles sobre objecció de consciència –L'Homme Libre continuà publicant-se fins a la seva mort en 2014, barrejant formes de pensament que hi anaven de l'anarquisme tradicional fins a l'extrema dreta. En 1962, amb Marius Coutière i Marcel Morel, s'integrà en la Unió Local de Saint-Étienne de la Confederació Nacional del Treball Francesa (CNTF), la qual només existia nominalment però sense activitat, tot excloent l'antic secretari Jean Seigne, amb la finalitat de rellançar-la. La nova Unió Local de la CNTF comptà amb quatre sindicats nominals, però inactius, i el juliol de 1964 el nou buró publicà la primera circular; però pressionats pels anarcosindicalistes espanyols en l'exili, abandonaren l'activitat, notificant a l'Ajuntament de Saint-Étienne la seva dissolució amb la finalitat de posar fi a les subvencions que rebia. En 1978 publicà el llibre Kaléidoscope de l'homme libre, amb un prefaci de Gil Buhet. En 2006 edità una Lette-Circulaire du CEP, que serví de lligam amb els antics col·laboradors de la revista. També conreà la pintura i la poesia. Sa companya fou Mathilde Louise Roche. Marcel Renoulet va morir el 7 d'agost de 2014 al seu domicili de Saint-Étienne (Forez, Arpitània) i la seva filla, Gisèle Souchon, continuà la tasca de son pare amb la revista La Fille de l'Homme Libre i en 2021 edità unes memòries de son pare sota el títol Mémoires d'un libertaire.

Marcel Renoulet (1920-2014)

***

Liberto Sarrau a Tolosa de Llenguadoc (c. 1945) [IISH]

Liberto Sarrau a Tolosa de Llenguadoc (c. 1945) [IISH]

- Liberto Sarrau Royes: El 15 de juny –algunes fonts citen erròniament el 16 de juny de 1920 neix a Fraga (Baix Cinca, Franja de Ponent) el militant i resistent anarquista Antonio Sarrau Royes, més conegut com Liberto Sarrau Royes –en 1977 pogué canviar-se oficialment el nom a Antonio Liberto Sarrau Royes. Son pare, Antonio Sarrau Español (1893-1939), era un llaurador i miner que arran d'un accident laboral es va traslladar amb la família a Barcelona, on participarà en la CNT, fet que li implicarà l'acomiadament de la feina i l'establiment d'un quiosc de diaris per subsistir; sa mare es deia Carmen Royes Navarro. Liberto va aprendre llegint els diaris i ja el 15 d'abril de 1932 va publicar un article en la secció «Tribuna Infantil» del periòdic barceloní Solidaridad Humana. Va estudiar, amb Abel Paz, a l'escola racionalista Natura de Joan Puig i Elías del sindicat del Tèxtil de la CNT i va escriure dos fullets publicats en la popular «Novela Ideal» en 1937: Juanillo el abandonado i Rebeldía vivida. En 1936 es va fer de les Joventuts Llibertàries de Gràcia i va escriure en el seu òrgan d'expressió, Ruta. A l'any següent va participar en el grup «Quijotes del Ideal». Durant els primers anys de la guerra va treballar en una col·lectivitat agrícola a Cervià (Lleida), amb Abel Paz i Víctor García, fins que va tenir edat suficient per ingressar en la 26 Divisió (excolumna Durruti). Amb la caiguda de la República va fugir a França, on va passar per diversos camps de concentració (Sant Ciprià, Barcarès, Agde) fins que va aconseguir fugir. Son pare va se executat a Montjuïc (Barcelona). Va gaudir d'un breu període de llibertat, fins que en 1941 va ser reclutat com a treballador forçat per a l'organització Todt, on participaven molts exiliats estrangers que vivien a França, que va construir la muralla defensiva atlàntica. Sarrau va fugir, entrà a Espanya amb Abel Paz en 1942 i aconseguí arribar a Casablanca via Portugal. Al nord d'Àfrica va escriure per a diverses publicacions anarquistes: Inquietudes Libertarias i Libre Examen, que apareixien a Orà, i Solidaridad Obrera, d'Alger. També hi va circular la seva revista manuscrita La Bestia (Der-Beida, Marroc, 1944). Amb l'Alliberament, a França, va reprendre la col·laboració amb diverses publicacions anarquistes i de les Joventuts Llibertàries i va ocuparne càrrecs importants en el seu comitè nacional. L'agost de 1946 va tornar a Espanya amb sa companya Joaquina Dorado Pita per organitzar el moviment de resistència, formant a Barcelona el grup «3 de Mayo» amb Raúl Carballeira. En Madrid, en 1946, va participar en la reestructuració del Comitè Peninsular de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL). Després d'una breu estada a França, va torna a la península l'1 de març 1947 per publicar clandestinament Ruta i engegar el Moviment Llibertari de Resistència (MLR). Durant el Segon Congrés de la CNT en l'Exili, a Tolosa de Llenguadoc l'octubre de 1947, va ser revocat del seu càrrec com a delegat a Espanya del moviment de l'exili, arran de les divergències sobre com organitzar la lluita clandestina a l'interior. El 24 de febrer de 1948 es detingut, torturat i empresonat el març, i surt en llibertat per una malaltia pulmonar; amagat amb sa companya, de camí cap a França són detinguts a Ripoll (1949). Jutjat l'agost de 1952, va ser condemnat a 20 anys i un dia (sentència confirmada el febrer de 1953). Va sortir del penal de Burgos en llibertat provisional el 12 de març de 1958 i marxà a França. En 1959 va assistir al Ple de Vierçon i com a resultat va organitzar el Moviment de Resistència Popular (1959-1965), que va confirmar la pèrdua de força revolucionària dels cercles exiliats. Mentre que treballava per a la UNESCO com a traductor i corrector, va seguir col·laborant en la premsa llibertària (Ideas-Orto; Solidaridad Obrera; Umbral, de París; A Batalha, de Lisboa; etc.), mentre militava en la CNT francesa. A finals dels anys 80 va fundar l'Associació Cultural i Ecologista Natura (ACEN), amb la intenció de crear un centre d'educació llibertària, intentant comprar inútilment per això una  masia de 30 hectàrees als Pirineus catalans on situar la seva escola Món Nou. En 1993 va participar en el Debat Internacional d'Anarquisme de Barcelona en les ponències d'educació. En 1997 va participar en la pel·lícula de Juan Gamero Vivir la utopía. Liberto Sarrau Royes va morir el 27 d'octubre de 2001 al IX Districte de París (França) i per exprés desig seu va voler ser incinerat al cementiri de Père Lachaise en la intimitat: sis persones el van acomiadar, entre elles Colette, la filla d'Emilienne Morin i de Buenaventura Durruti. El seu important fons documental (biblioteca, manuscrits, correspondència, circulars, fullets, fotografies, pel·lícules...) va ser donat a l'International Institut of Social History (IISH) d'Amsterdam. La seva companya, Joaquina Dorado, també va donar al mateix centre la seva correspondència en 2002.

Liberto Sarrau Royes (1920-2001)

***

Isidre Guàrdia Abella

Isidre Guàrdia Abella

- Isidre Guàrdia Abella: El 15 de juny de 1921 neix a València (València, País Valencià) l'escriptor i propagandista anarquista i anarcosindicalista Isidre Guàrdia Abella, que va fer servir nombrosos pseudònims (Leopoldo Arribas, Codine, Juan Lorenzo, Viriato, Juan Ibérico, Isigual). Sos pares es deien Isidre Guàrdia i Carme Abella. En 1931 quedà orfe de pare i quan tenia 10 anys hagué de posar-se a treballar en diverses feines (grum, ajudant de cambrer, aprenent de barber, dependent, peó, caixer, etc.), essent la seva formació intel·lectual de caràcter autodidacta. En 1935 s'afilià al Sindicat Gastronòmic de la Confederació Nacional de Treball (CNT). Quan l'aixecament feixista de juliol de 1936, a més de militar en la CNT, formava part de les Joventuts Llibertàries del Barri del Centre de València. El 2 d'agost de 1936 participa en l'assalt de la caserna del Regiment de Cavalleria Lleuger Cuirassat «Lusitania» Núm. 8, ubicat al passeig d'Àlbers de València. Durant la guerra civil lluità com a voluntari en la «I Columna Confederal de Llevant» i, després de la militarització de les milícies, amb 17 anys, al front de Terol va ser nomenat sergent de la 82 Brigada Mixta; en aquesta època col·laborà, sota el pseudònim d'Isigual en el periòdic mural del II Batalló d'aquesta brigada. Amb el triomf franquista va ser capturat i fou tancat al camp de concentració d'Utiel (Plana d'Utiel, País Valencià). Un cop lliure, s'integrà en la lluita clandestina. Fou membre del Comitè Provincial del Moviment Llibertari de València i, des de novembre de 1939, responsable d'Organització del Comitè Provincial de l'Agrupació Llibertària, que incloïa la CNT, la FAI i les Joventuts Llibertàries. Com a participant en la distribució del manifest de l'Aliança Democràtica Espanyola (ADE) mitjançant 5.000 pamflets impresos a França per Francisco Ponzán Vidal i introduïts a la Península per Agustín Remiro Manero, el 15 de juny de 1940, el mateix dia que complia 19 anys, va ser detingut per la policia franquista. El 8 de novembre de 1941, juntament amb 32 militants de la CNT i de la Federació Ibèrica de Joventuts Llibertàries (FIJL), va ser jutjat en consell de guerra i condemnat a mort per «conspiració contra el règim» i pertànyer a l'Agrupació Llibertària, pena que fou commutada el gener de 1942 per la de 30 anys de presó. Entre el febrer de 1942 i el 7 d'octubre de 1950 restà tancat a la valenciana Presó Central de Sant Miquel dels Reis, lloc on començà a escriure per al moviment llibertari. Durant l'empresonament fou secretari de les Joventuts Llibertàries durant quatre anys i membre del Comitè Llibertari de la presó per altres quatre anys. En aquest període, a més de ampliar els seus coneixements de francès i d'italià i d'estudiar comptabilitat, publicà el Boletín de CNT, dirigí el periòdic de les Joventuts Llibertàries i fou corresponsal per a la premsa anarquista de l'exili, gràcies al suport del funcionari de la presó Castor García Rojo, que treia els articles. En 1974 seu testimoni (Juan Lorenzo) va ser recollit en el número especial de Cuadernos de Ruedo Ibérico «El movimiento libertario español». Després de la mort del dictador Francisco Franco, participà e la reconstrucció de la CNT. A partir de 1976 dirigí una empresa química i aquest mateix any quedà entre els 10 finalistes del Premi Planeta amb la seva novel·la autobiogràfica Saca, que no arribà a publicar-se ja que li van demanar fer «alguns canvis»; posteriorment l'editor madrileny Gregorio del Toro la publicà sota el nom d'Otoño de 1941. El 22 de setembre de 1977 impartí als locals de l'Agrupació Cultural «Libre Studio» la conferència La CNT ante el presente, pasado y perspectiva. Posteriorment fou directiu d'empreses agrícoles cítriques i membre del Comitè de Gestió de Cítrics i de diferents organitzacions agràries, a més d'un gran coneixedor del món de l'economia valenciana i de l'exportació de cítrics –viatjà arreu d'Europa i del nord d'Àfrica comercialitzant taronges–, i va escriure al voltant d'aquesta problemàtica en diferents diaris i revistes valencianes. En 1999 va fer una conferència sobre sindicalisme a la Universitat de València. En 2004 participà en un homenatge a Ángel Tarín Haro (El Pirata) a Xest i en 2005 el seu testimoni va ser recollit per al documental Zona Roja, de Felip Solé. Fou soci de la Fundació Salvador Seguí. En 2011 fotos seves realitzades per Juan Navarro van ser mostrades a València en l'exposició Los no vencidos. Trobem articles seus en nombroses publicacions llibertàries, moltes vegades fent servir nombrosos pseudònims, com ara Comunidad Ibérica, España Libre, Espoir, Frente Libertario, La Hora de Mañana, Levante, El Noi, Nosotros, Noticia Confederal, Pentagrama, Polémica, Las Provincias, Revista Iberoamericana de Autogestión y Acción Comunal, Rumbos, Sindicalismo, Umbral, La Verdad, entre d'altres. És autor d'Otoño de 1941. Entre el ensayo y la historia (1976 i 2007), La CNT ante el presente, pasado y perspectiva (1977), Conversaciones sobre el movimiento obrero. Entrevistas con militantes de la CNT (1978), Tras las elecciones sindicales. Análisis de una situación (1978), Consideraciones sobre los derechos humanos (1979), Escritos del silencio (2005, articles escrits al penal), Entre muros y sombras (2006), Desde San Miguel seguimos en lucha. Textos 1949-1971 (2010). Isidre Guàrdia Abella va morir el 29 d'agost –algunes fonts citen erròniament 28 d'agost– de 2012 a l'Hospital General de València (País Valencià) com a conseqüència d'una aturada cardiorespiratòria i fou incinerat l'endemà al Cementiri General de València. Sa companya, Amparo Cortés Arribas.

Isidre Guàrdia Abella (1921-2012)

Anarcoefemèrides

Defuncions

Josep Lluís Pellicer i Fenyé en un retrat al carbó de Ramon Casas

Josep Lluís Pellicer i Fenyé en un retrat al carbó de Ramon Casas

- Josep Lluís Pellicer Fenyé: El 15 de juny de 1901 mor a Barcelona (Catalunya) el dibuixant, caricaturista i pintor anarquista Josep Lluís Pellicer i Fenyé (o Feñé), també conegut com Gabriel Nyapus o Nyapus. Havia nascut el 12 de maig de 1842 a Barcelona (Catalunya). Era fill de Joan Pellicer Donadeu i de Maria Fenyé, i fou oncle del també anarquista Rafael Farga Pellicer. Obligat per sa família estudià per a mestre d'obres (aparellador, agrimensor, etc.), però alhora realitzà estudis artístics (dibuix, pintura, etc.) i fou deixeble de Ramon Martí i Alsina, exposant en la Societat d'Artistes. Cap al 1865 viatjà a Roma per realitzar estudis pictòrics, on pintà olis com Zitto, Silenzio, Che passa la ronda, etc. De ben jovenet col·laborà en setmanaris d'humor (Lo Xanquet, Un Tros de Paper, El Tiburón, Barcelona Cómica, L'Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, etc.) i començà a ser conegut com a dibuixant i caricaturista sota el pseudònim de Gabriel Nyapus. Introduït en els cercles republicans, en 1865 fou membre del Comitè Local del Partit Democràtic a Barcelona i el desembre d'aquell any assistí al Congrés de Cooperatives i de Societats d'Ajuda Mútua. En 1867 s'instal·là una temporada a París i escrigué Notas y dibujos sobre la Exposición Universal de París, que més tard publicà per lliuraments en La Vanguardia. A partir de 1869 s'establí a Barcelona, on es presentà a les eleccions municipals i el febrer sortí elegit regidor de l'Ajuntament pel Partit Republicà Democràtic Federal (PRDF). Poc després participà en la creació de la Federació Regional Espanyola (FRE) de l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT) a Barcelona, en una reunió celebrada el 2 de maig de 1869 al seu taller amb el beneplàcit de l'internacionalista i bakuninista Giuseppe Fanelli, on signà com a president el manifest «De la Sección Barcelonesa de la AIT a las secciones de Europa y América». Dies després, el 18 de maig, va firmar el «Pacte Federal de Tortosa» com a membre del Comitè Local del PRDF. En 1871 es traslladà a Madrid i, en produir-se l'escissió marxista de l'AIT, es decanta pel sector bakuninista. En 1872 realitzà la sèrie «La Comuna de París» per a La Ilustración de Madrid. Entre 1872 i 1873 dibuixà per al periòdic anarquista El Condenado i també per al Gil Blas. En 1874, amb Farga, Viñas i altres, assistí a la reunió que acordà reactivar l'Aliança bakuninista. Durant la dècada dels setanta destacà especialment com a il·lustrador de les revistes gràfiques més importats de l'època, fent de corresponsal i d'il·lustrador de les guerres carlines (1872-1876) per a La Ilustración, Le Monde Illustré i The Graphic, entre d'altres. Després de cobrir la guerra russoturca com a agregat de premsa al bàndol del Gran Duc Nicolau com a corresponsal, s'establí un temps a Montsó, on pintà el quadre Las Quintas. En 1878 es traslladà a París, des d'on envià col·laboracions per a La Vanguardia, Diari Català i Renaixença, en les quals introduirà l'impressionisme. De bell nou a Barcelona, destacà com a il·lustrador d'obres literàries (Palacio Valdés, Pérez Galdós, Pitarra, Quevedo, Cervantes, etc.), dibuixà cartells de les exposicions d'arts (1891, 1892, 1894, 1896 i 1898), decorà la Biblioteca Arús, dissenyà capçaleres de periòdics (La Ilustración Artística, Diari Català, El Cohete), dirigí la secció artística de l'editorial Montaner i Simon, participà en l'Exposició Universal de 1888, intervingué en la fundació dels museus Artístic Municipal i de Reproduccions Artístiques, dels quals fou primer director. Entre 1886 i 1888 col·laborà sota pseudònims en Acracia. Durant els seus últims anys participà amb el grup de Rusiñol a Sitges i amb la segona exposició del Cercle Sant Lluc (1895). En 1898 fundà amb Eudald Canivell i Masbernat i amb l'impressor Josep Cunill l'Institut Català de les Arts del Llibre i fou nomenat acadèmic de Belles Arts de Barcelona.

***

Nota necrològica de Louis Malaquin aparagueda en el periòdic parisenc "Le Libertaire" del 17 de juny de 1904

Nota necrològica de Louis Malaquin aparagueda en el periòdic parisenc Le Libertaire del 17 de juny de 1904

- Louis Achille Malaquin: El 15 de juny de 1904 mor a Niça (País Niçard, Occitània) l'advocat i propagandista anarquista, i després socialista, Théodore Louis Achille Malaquin, també conegut com Ludovic Malquin o Ludovic Malaquin. Havia nascut el 22 de març de 1868 al IX Districte de París (França). Sos pares es deien Edme Isidore Malaquin, taverner, i Lucie Eugénie Hérson. Paralític de les dues cames i geperut de naixement, caminava amb crosses. A l'Institut Condorcet de París conegué Aurélien-Marie Lugné (Lugné-Poe) amb qui entaulà una estreta amistat. Visqué habitualment a Berck (Nord-Pas-de-Calais, França), on habitava sa família, i on va fer propaganda de Le Libertaire, publicació a la qual estava subscrit. Llicenciat en dret, vivia de rendes i també de les lliçons de francès i d'anglès que feia. En 1887 acollí a la seva residència de La Trinité (País Niçard, Occitània), on vivia alguns mesos durant l'any, Sébastien Faure, amb qui estava ben relacionat i va ser un dels quals va preparar la seva vinguda a Niça el març de 1897. Apassionat del teatre, va fer crítica teatral en la revista Art et Critique i va ser un dels promotors del grup «Cercle des Escholiers», que en 1891 estrenà l'obra Viardot et Cie, escrita amb Lugné-Poe, i Anachronisme, amb Georges Rousselle. Sembla que va estar entre els organitzadors del primer grup anarquista de Niça, el «Grup dels Llibertaris», creat el maig de 1897, i que es va reunir per primera vegada a la cantina «Comptoir de Nice», al número 33 del carrer Pastorelli; els joves membres d'aquest grup es formaren en l'anarquisme per Jean-Baptiste Oddo al domicili de Malaquin. Fou un dels promotors de la Lliga d'Ensenyament Llibertari, presentada el maig de 1897. En els anys noranta col·laborà, sota el nom de Ludovic Malquin o Louis Malaquin, en diferents publicacions anarquistes o anarquitzants (L'Aurore, Le Droit de Vivre, L'En-Dehors, L'Esclave, L'Idée, Le Journal du Peuple, Le Libertaire, La Liberté, Libre Examen, La Plume, La Révolte, La Revue Anarchiste, La Revue Blanche, La Revue Libertaire, Les Temps Nouveaux, etc.) i va ser corresponsal de Le Journal du Peuple i de Le Libertaire. El 18 de gener de 1903 va ser nomenat president de la secció local de Niça de la Lliga dels Drets de l'Home. En 1904 estava afiliat al Grup Socialista Francès (GSF) i va ser un dels redactors del número únic de Le Réveil Ouvrier de Nice, el gerent del qual va ser Louis Cauvin, i de La Lutte Sociale. Organe socialiste des Alpes-Maritimes. També va prologar el fullet antimilitarista L'outil de meutre. Durant sa vida sostingué financerament els companys perseguits. Louis Malaquin va morir després de terribles patiments el 15 de juny de 1904 a Niça (País Niçard, Occitània) a resultes de les lesions internes produïdes pels cops rebuts per la policia en el tancament el 28 de setembre de 1903 de la Borsa del Treball durant la vaga dels escombradors de Niça dels quals era el seu advocat. L'endemà de la seva mort, més de tres-mil persones acompanyaren el seu seguici mortuori fins a l'estació ferroviària on el seu cos va ser traslladat a París. En 1907 Jean Jullien publicà la biografia i recull dels seus articles Ludovic Malquin (1868-1904).

***

Notícia del nomenament de Claude Grivolat com a president de la Magristratura del Treball publicada en el diari de Saint-Étienne "Mémorial de la Loire et de la Haute-Loire" del 18 de febrer de 1911

Notícia del nomenament de Claude Grivolat com a president de la Magristratura del Treball publicada en el diari de Saint-Étienne Mémorial de la Loire et de la Haute-Loire del 18 de febrer de 1911

- Claude Grivolat: El 15 de juny de 1920 mor a Saint-Étienne (Forez, Arpitània) l'anarquista i sindicalista Claude Marie Grivolat. Havia nascut el 20 de juliol de 1871 a Saint-Étienne (Forez, Arpitània). Era fill d'Antoine Grivolat, obrer armer, i de Claudine Épalle, debanadora. Es guanyava la vida com son pare, treballant d'obrer armer. El 26 d'octubre de 1895 es casà a Saint-Étienne amb la passamanera Françoise Mounier, neta del passamaner communard Jean-Baptiste Mounier, amb qui tingué una filla, la mestra Claudine Micheline Grivolat, que es casà amb el mestre comunista Claudius Buard. Militant llibertari de Saint-Étienne, a principis de segle Claude Grivolat va ser un dels fundadors del Sindicat d'Obrers Armers, del qual esdevingué secretari. En 1900 vivia al número 23 del carrer Villeboeuf de Saint-Étienne. Entre 1904 i 1920 va ser membre de la Magistratura del Treball. El juny de 1906 encapçalà una comissió dels obrers i de les obreres armers per exigir als fabricants d'armes de luxe tres reivindicacions: jornada de nou hores sense disminució del salari, augment del 10 per cent per a les obreres que fabricaven peces i supressió de les hores extres. El 17 de febrer de 1911 va ser nomenat president general de la Magistratura del Treball de Saint-Étienne en substitució de Barthélemy Chevalier. Claude Givolat va morir el 15 de juny de 1920 al seu domicili, al número 92 del carrer Saint-Roch, de Saint-Étienne (Forez, Arpitània).

***

Pompeo Barbieri

Pompeo Barbieri

- Pompeo Barbieri: El 15 de juny de 1928 mor a La Sanha de Mar de Toló (Provença, Occitània) l'anarquista Pompeo Scipione Barbieri. Havia nascut el 8 d'octubre de 1881 a Mezzana (San Giuliano Terme, Toscana, Itàlia). Sos pares es deien Carlo Barbieri, obrer perforador, i Angela Morganti. De ben jove s'acostà al pensament llibertari i esdevingué en poc temps un destacat propagandista. En 1907 impartí nombroses conferències a diferents indrets de la Toscana. Entre aquest any i 1910 treballà a Fàbrica Italiana d'Automòbils de Torí (FIAT) de La Spezia i en aquests anys col·laborà en el setmanari Il Libertario i va fer una bona amistat amb Pasquale Binazzi i Zelmira Peroni. El 26 de desembre de 1910 assistí al III Congrés dels Anarquistes de la Toscana celebrat a Pisa. Entre 1911 i 1912 participà activament en la campanya antimilitarista i va fer diverses conferències i mítings a Pisa i a Livorno contra la guerra italoturca. Col·laborà en el setmanari L'Avvenire Anarchico i el maig de 1914 prengué part en el V Congrés dels Anarquistes de la Toscana celebrat a Pisa, on fou nomenat secretari de la recentment constituïda Unió Anarquista Toscana (UAT), encara que deixà el càrrec el setembre d'aquell any. Aquest mateix any, cridat pels obrers friülans de Càrnia, va fer una gira propagandística a la zona d'Udine. Decidit adversari de la intervenció italiana en la Gran Guerra, el maig de 1915 va ser detingut a Pisa per haver participat en una manifestació antimilitarista no autoritzada i fou tancat durant dos mesos. A finals de 1919, per qüestions laborals, s'establí a La Spezia, on reprengué la seva col·laboració amb Il Libertario i on trobà altre company pisà, Mario Lami. Durant el Bienni Roig prengué part en les lluites obreres i en les primeres accions armades contra el feixisme. El febrer de 1923, després d'una nova detenció, decidí emigrar clandestinament i s'establí a Marsella (Provença, Occitània), on continuà la seva tasca d'agitació anarquista, especialment en la companya per l'alliberament de Sacco i Vanzetti. Després va fer feina a les drassanes navals de La Sanha. Pompeo Barbieri va morir el 15 de juny de 1928 en un accident laboral a La Sanha de Mar de Toló (Provença, Occitània).

***

Vera Figner

Vera Figner

- Vera Figner: El 15 de juny de 1942 mor a Moscou (Rússia) la revolucionària narodnik, bakuninista i socialista revolucionària Vera Nikolayevna Figner. Havia nascut el 7 de juliol –25 de juny segons el calendari julià rus de l'època– de 1852 a Tetiushi (Kazan, Tartària, Imperi Rus) en una família aristocràtica i fou la major de sis germans. Entre 1863 i 1869 s'educà a l'Institut de Senyoretes Rodionovsky de Kazan. En 1870 es matriculà a la Universitat de Kazan per estudiar medicina i aquest mateix any es casà en un matrimoni de conveniències amb el magistrat A. V. Filippov. Entre 1872 i 1875 amplià els estudis mèdics a la Universitat de Zuric (Suïssa). Influïda per Sofia Bard i Mark Natanson, en 1873 entrà a formar part del grup «Frichi» –de l'anglès Free, lliure–, de caràcter bakuninista i que esdevindrà el nucli de l'Organització Socialrevolucionària Panrussa, i s'adherí a l'Associació Internacional dels Treballadors (AIT). En 1874 es matriculà a la Universitat de Berna i conegué P. L. Lavrov i Mikhail Bakunin. El desembre de 1875, ja divorciada del seu marit i quan la repressió tsarista copejà durament el moviment revolucionari, tornà a Rússia per continuar la lluita i un anys més tard entrà a formar part dels grups narodniks (populistes), amb Juri Bogdanovitx entre d'altres, i en «Zemlia i Volia» (Terra i Llibertat). En 1876 participà en la manifestació de revolucionaris de Kazan a Sant Petersburg. Entre 1877 i 1879 va fer d'infermera i dirigí la propaganda revolucionària als pobles de la zona de Samara i Saratov. En 1879 prengué part en el Congrés de Voronezh de «Zemlia i Volia». En 1879, després de la divisió de «Zemlia i Volia», formà part del Comitè Executiu de la nova organització «Narodnaia Volia» (Voluntat del Poble) –amb Alexander Mikhailov, Aleksandr Kviatkovski, Andréi Zheliabov, Sofiya Perovskaya, Nikolái Morozov, Mijaíl Frolenko, Lev Tijomirov, Aleksandr Barannikov, Anna Yakimova i Mariya Oshanina, entre d'altres–, destacant en les activitats de propaganda entre intel·lectuals, estudiants i militars a Sant Peterburg, Kronstadt i el sud de Rússia. En aquesta època participa en la revista Rabotnik (Treballador). Poc després, fou un dels creadors de la secció militar de «Narodnaia Volia», encarregada d'organitzar atemptats contra el tsar. Participà directament en la planificació de l'assassinat d'Alexandre II en els atemptats d'Odessa de 1880 i de Sant Petersburg del 13 de març de 1881 que reeixí. Aconseguí fugir de la repressió i desplegà la seva tasca propagandística a Odessa. Com a únic membre del Comitè Executiu de «Narodnaia Volia» en llibertat, intentà ressuscitar el moviment a partir de 1882. El 10 de febrer de 1883, traït per l'infiltrat policíac Sergei Degaiev, fou detinguda a Jarkov. El 28 de setembre de 1884 fou condemnada a mort pel Tribunal Militar del Districte de Sant Petersburg en el «Judici dels Catorze», però la sentència fou commutada, gràcies a la intercessió del periodista Niko Nikoladze, a treballs forçats a perpetuïtat a Sibèria. Passà 20 mesos abans del judici empresonada en règim d'incomunicació a la fortalesa de Pere i Pau (Sant Petersburg); després 20 anys a la fortalesa de Schlüsselburg, fins al setembre de 1904, temps en el qual escriví poesia i organitzà protestes col·lectives contra el règim carcerari; i finalment deportada a Arkhangelsk i després a Nizhny Novgorod. Amnistiada en 1905 pel tsar Nicolau II, en 1906 pogué marxar a l'estranger amb un permís per tractar-se mèdicament, on creà comitès d'ajuda als presos polítics russos en diferents ciutats europees, recaptà diners i publicà un fullet sobre les presons russes que fou traduït a diversos idiomes. Entre 1907 i 1909 milità en el Partit Social-Revolucionari, però deixà l'eseristes quan es descobrí que el destacat militant Jevno Azef era un agent doble. En 1915 tornà a Rússia, però fou detinguda a la frontera, jutjada i condemnada a la deportació a Nizhny Novgorod sota vigilància policíaca. El desembre de 1916, gràcies al seu germà Nicolau, solista dels Teatres Imperials, se li permeté viure a Sant Petersburg. Després de la Revolució d'Octubre de 1917, en la qual no participà perquè no va acceptar la manera com es portava a terme, començà a redactar el seu llibre autobiogràfic Sapexatlionnii trud (Memòries d'una revolucionària), que tingué un gran èxit i que fou traduït a molts idiomes. En aquests anys, sempre crítica amb el govern bolxevic, formà part de la Societat d'Expresos Polítics i Exiliats i col·laborà en la revista Katorga i ssilka (Katorga i exili). També va escriure una sèrie de biografies de narodniks i diversos articles sobre la història del moviment revolucionari rus de la dècada de 1870 i 1880. A partir de 1921 presidí la «Comitè per a la memòria de Kropotkin», radicat al Museu Kropotkin. En 1927 participà en el documental Padenie dinastii Romanovych, d'Esfir Shub. En 1931 fou processada per l'estalinisme, però visqué en llibertat a Moscou sota l'estreta vigilància de les autoritats soviètiques. Vera Figner va morir el 15 de juny de 1942 a Moscou (Rússia) i fou enterrada al cementiri moscovita de Novodevichy.

***

Notícia de l'execució de Jaume Via Comas publicada en el diari barceloní "La Vanguardia" del 16 de juny de 1943

Notícia de l'execució de Jaume Via Comas publicada en el diari barceloní La Vanguardia del 16 de juny de 1943

- Jaume Via Comas: El 15 de juny de 1943 és afusellat a Barcelona (Catalunya) l'anarquista i anarcosindicalista Jaume Via Comas, conegut com El Puça. Havia nascut cap el 1913 a Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat, Catalunya). Analfabet, es guanyava la vida treballant de jornaler. Milità de la Confederació Nacional del Treball (CNT) del seu poble natal i durant la Revolució en formà part del Comitè Revolucionari. El 18 d'octubre de 1936 parlà, amb Celestí Castelló, en un míting de les Joventuts Llibertàries a Amposta (Montsià, Catalunya). Amb el triomf franquista, va ser capturat per l'exèrcit feixista; jutjat el 29 de maig de 1943 en consell de guerra, va ser condemnat a mort per «adhesió a la rebel·lió militar». Jaime Via Comas va ser afusellat, amb quatre companys, el 15 de juny de 1943 al Camp de la Bota del Poblenou de Barcelona (Catalunya) i va ser enterrat al Fossar de la Pedrera del cementiri de Montjuïc.

***

Erte Sanchioni amb l'uniforme de militar

Erte Sanchioni amb l'uniforme de militar

- Erte Sanchioni: El 15 de juny de 1952 mor a Cape Cod (Barnstable, Massachusetts, EUA) l'anarquista Erte Sanchioni. Havia nascut el 20 de juliol de 1918 a East Boston (Boston, Suffok, Massachusetts, EUA). Era fill d'Adelfo Sanchioni (Adolph) i de Vilma Rebecca, anarquistes italians membres del grup editor de Cronaca Sovversiva de Luigi Galleani i del «Comitè de Defensa de Sacco i Vanzetti», i tingué una germana petita, Stella Sanchioni. Es va criar durant el període de gran repressió del moviment anarquista, de les grans agafades perpetrades pel procurador general dels EUA Alexander Mitchell Palmer i les deportacions de militants (1918-1920), el «Cas Sacco i Vanzetti» (1920-1927) i l'auge del feixisme a Itàlia i les seves repercussions als Estats Units. La seva vida va estar marcada per un continu assetjament per part dels governs nord-americà i italià, sempre amb la por a la detenció i la deportació. En 1936 es gradua en una escola secundària de Boston, en 1940 a la Universitat de Kansas i en 1941, mentre estudiava a la Universitat de Pennsilvània, Estats Units entrà en la II Guerra Mundial i hagué de deixar els estudis i serví en l'exèrcit nord-americà durant el conflicte bèl·lic. Un cop desmobilitzat, a finals de 1945 o principis de 1946, va escriure l'assaig What is Anarchism?, que va ser trobat a mitjans dels anys setanta i publicat el gener de 1977 a Boston per sa mare Vilma Sanchioni i els guanys resultants van ser destinats al suport dels presos polítics. Aquest mateix any es va publicar la traducció a l'italià a Càller (Sardenya) sota el títol Anarchismo. Erte Sanchioni va morir ofegat el 15 de juny de 1952 a Cape Cod (Barnstable, Massachusetts, EUA), juntament amb sa germana i cinc amics comuns, en un accident amb una petita balandra que havien llogat quan aquesta es va bolcar.

Erte Sanchioni (1918-1952)

***

Necrològica de Francisco Citoler Piquer apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 23 d'octubre de 1966

Necrològica de Francisco Citoler Piquer apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 23 d'octubre de 1966

- Francisco Citoler Piquer: El 15 de juny de 1966 mor a Briva (Llemosí, Occitània) l'anarcosindicalista Francisco Citoler Piquer –algunes fonts citen erròniament el primer llinatge com a Citober i el segon llinatge citat erròniament en la partida de defunció com Piquet. Havia nascut el 10 de març de 1877 a Binacet (Osca, Aragó, Espanya). Sos pares es deien Francisco Citoler Cugota, jornaler, i Teresa Piquer Melo. Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) aragonesa, en 1939, amb el triomf franquista passà a França. Després de la II Guerra Mundial milità en la Federació Local de Briva de la CNT. Sa companya fou Francisca Rua.  Francisco Citoler Piquer va morir el 15 de juny –algunes fonts citen erròniament el 13 de juny com a data d'enterrament– de 1966 al seu domicili de Briva (Llemosí, Occitània).

***

Notícia de la detenció de Léon Boissin publicada en el diari marsellès "Le Petit Marseillais" del 2 de maig de 1921

Notícia de la detenció de Léon Boissin publicada en el diari marsellès Le Petit Marseillais del 2 de maig de 1921

- Léon Boissin: El 15 de juny de 1977 mor a Aubanha (Provença, Occitània) l'anarquista i antimilitarista Alphonse Léon Louis Boissin. Havia nascut el 2 d'agost de 1903 a Marsella (Provença, Occitània). Sos pares, que s'havien casat el gener d'aquell any, es deien Alphonse Boissin, forner, i Marcelline Thérèse Antoinette Banon, perruquera. Entre el 15 d'abril de 1920 i el 15 de maig de 1921 treballà de manobre a l'Administració Municipal de Marsella. En aquesta època vivia al número 333 del carrer marsellès d'Endoume. En 1921 era secretari del Grup de les Joventuts Anarquistes de Marsella. El 2 de juny de 1921 va ser condemnat pel Tribunal Correccional a dos mesos de presó per «provocació de militars a la desobediència» i va ser inscrit en el «Carnet B» dels antimilitaristes com a «perillós per a la seguretat pública». Va ser un dels fundadors del periòdic marsellès Terra Libre (1922), òrgan de la Federació Anarquista del Sud (FAS), l'administrador el qual va ser André Viaud i el gerent Pierre Le Roux. Durant la nit del 30 d'abril a l'1 de maig de 1921, amb Charles Aigon i Édouard Arestein, va ser sorprès per guàrdies de la pau quan aferrava a les parets de l'edifici de Correus els cartells antimilitaristes «Contre la guerre, contre le crime», signats pel Grup de les Joventuts Anarquistes de la Unió Anarquista (UA) per al «Primer de Maig»; jutjat pel Tribunal Correccional de Marsella per «provocació de militars a la desobediència», el 2 de juny de 1921 va ser condemnat a dos mesos de presó –els seus companys a només un mes. El 25 de febrer de 1922 resultà ferit al front pel trencament d'un vidre durant la violenta baralla que es va desencadenar en un míting de la Confederació General del Treball Unitària (CGTU) celebrat a la Borsa del Treball de Marsella i en la qual resultà mort el jove xofer comunista algerià Raymond Salah. En 1939 vivia al número 31 del bulevard Henri Saver, al barri de Saint-Mitre de La Pena d'Evèuna (Provença, Occitània), que va ser el seu domicili definitiu, i treballava d'empleat en una almàssera de Marsella. El 18 de febrer de 1933 es casà a Marsella amb Maria Antoinette Léopoldine Jourdan. Durant l'Ocupació, va ser denunciat anònimament i el 12 de desembre de 1941 el seu domicili va ser escorcollat per la gendarmeria d'Aubanha, que va trobar gran quantitat de documentació anarquista (els quatre volums de l'Encyclopédie anarchiste, 86 cançons antimilitaristes i revolucionàries, 21 números de L'En Dehors, etc.). Detingut, encara que convalescent de tifus, va ser enviat al camp d'internament de Sant Somplesi (Llenguadoc, Occitània), on va restar sis mesos i del qual pogué sortir gràcies a una petició al seu favor signada pel veïnatge del seu barri. Léon Boissin va morir el 15 de juny de 1977 a l'Hospital d'Aubanha (Provença, Occitània) –algunes fonts citen erròniament el 21 de juny de 1977 a La Pena d'Evèuna (Provença, Occitània). Una part de la seva biblioteca va ser recuperada pel Centre Internacional de Recerques sobre l'Anarquisme (CIRA) de Marsella.

***

Gumersindo Álvarez Fernández en una foto de la Secretaria de la Seguretat Pública brasilera (1975)

Gumersindo Álvarez Fernández en una foto de la Secretaria de la Seguretat Pública brasilera (1974)

- Gumersindo Álvarez Fernández: El 15 de juny de 1981 al Brasil l'anarquista Gumersindo Álvarez Fernández. Havia nascut el 27 de setembre de 1900 a Goián (Tomiño, Pontevedra, Galícia). Era fill de Juan Manuel Álvarez i d'Adriana Fernández . Es guanyà la vida treballant d'agricultor i d'avicultor. Amb 16 anys emigrà a Brooklyn (Nova York, Nova York, EUA), on entrà en contacte amb l'anarquisme. Decidí instal·lar-se al Brasil i el 18 d'agost de 1934 arribà a Santos (São Paulo, Brasil). Després s'establí a Morumbi (São Paulo, São Paulo, Brasil), militant sempre en el moviment llibertari. Va ser un habitual de les trobades a la comuna «Nossa Chácara» d'Itaim (Parelheiros, São Paulo, São Paulo), a la qual va fer costat econòmic. Sa companya fou Virginia Pérez Domínguez i sa filla Luz Álvarez Pérez també va ser militant anarquista i companya del destacat militant Nito Lemos Reis.

***

Necrològica de José Tarín Haro apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" de l'11 de setembre de 1990

Necrològica de José Tarín Haro apareguda en el periòdic tolosà Cenit de l'11 de setembre de 1990

- José Tarín Haro: El 15 de juny de 1990 mor a Montairal (Aquitània, Occitània) l'anarcosindicalista José Tarín Haro. Havia nascut el 27 de juliol de 1915 a Xest (Foia de Bunyol, País Valencià). Era fill de Joaquín Lucas Tarín Tarín i de Soledad Haro Andrés. Quan encara era molt jove, ben igual que tres germans i una germana, s'adheriren a les Joventuts Llibertàries i a la Confederació Nacional del Treball (CNT). Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 participà en les lluites de carrers. Durant la guerra civil va ser milicià en una unitat confederal, lluitant al front d'Aragó, primer a Terol i després a Saragossa. En 1939, amb el triomf franquista, creuà els Pirineus. Participà en la xarxa d'evasió que operava al camp de concentració d'Albatera i en l'evacuació de militants cap a França muntada per son germà Ángel Tarín Haro, entrant i sortint de la Península en diferents ocasions. Sos germans Ángel i Miguel Tarín Haro va ser afusellats pel franquisme. A finals de 1940 passà definitivament a França. Detingut a Marsella (Provença, Occitània) per les autoritats del Govern de Vichy, va ser lliurat als alemanys perquè realitzés el Servei de Treball Obligatori (STO) i va ser enviat com a llenyataire a la zona de Toló (Provença, Occitània). Participà en una evasió col·lectiva de 15 companys i arribà clandestinament a Marsella. Amb Consuelo Huercio com a companya, en 1941 va néixer son fill Manuel Tarín Huercio. Més tard s'establí a Fumèl (Aquitània, Occitània), on treballà en una fàbrica de productes refractius. Malalt de silicosi, començà a fer feina en una empresa metal·lúrgica. Durant molts d'anys fou secretari de la Federació Local de Fumèl de la CNT, fins que les bombones d'oxigen li varen impedir desplaçar-se. José Tarín Haro va morir el 15 de juny de 1990 al seu domicili de Montairal (Aquitània, Occitània) i va ser incinerat.

***

Manuel Teresa Asla

Manuel Teresa Asla

- Manuel Teresa Asla: El 15 de juny de 2012 mor a Madrid (Espanya) l'anarcosindicalista Manuel Felipe Teresa Asla. Havia nascut el 6 de març de 1941 a Baiona (Lapurdi, País Basc). Sos pares es deien Antonio Teresa i Leonides Asla. En 1976 s'instal·là a Madrid i participà en la reorganització de la Confederació Nacional del Treball (CNT). Fou un dels fundadors del Sindicat de Telefònica de la CNT de Madrid i participà activament en els seus comitès. Amb l'escissió cenetista passà a militar en el Sindicat de Transports i Telecomunicacions de la Confederació General del Treball (CGT) madrilenya, on ocupà càrrecs de responsabilitat en la Confederació Territorial de Madrid-Castella-La Mancha-Extremadura i del Sindicat Federal de Telefònica, i en 1997 fou secretari general de la CGT de Madrid. També fou membre de la Fundació Salvador Seguí (FSS). Un cop jubilat de la seva professió d'empleat de Telefònica, estudià art i arqueologia. A començaments de 2013, a causa del tabaquisme, se li va diagnosticar un càncer de pulmó, però es negà al tractament quimioteràpic. Manuel Teresa Asla va morir el 15 de juny de 2012 al seu domicili de Madrid (Espanya) i va ser incinerat. Deixà companya (Montse) i cinc fills.

---

[14/06]

Anarcoefemèrides

[16/06]

Escriu-nos


Actualització: 20-07-24